Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Itt van feladatunk, ahol lakunk”

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Tóth László |  2020. február 28. 12:54

Tavaly év végén indult el az Országfásítási Program. Az erdőtelepítési projekthez most a Honvédelmi Minisztérium is csatlakozott, a témában február 28-án Csepelen tartott sajtótájékoztatót Németh Szilárd, a tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

1596076553

Az Agrárminisztérium 2019 novemberében indította el erdőtelepítési mintaprogramját. Az Országfásítási Program célja a figyelemfelhívás mellett az erdőterület közvetlen növelése. Nagy István agrárminiszter a projekt indításakor felhívta a figyelmet az állami tulajdonban lévő, fásításra alkalmas területek fontosságára.

A munkával kapcsolatosan pénteken Csepelen, a Daru-dombon tartott faültetéssel egybekötött sajtótájékoztatót Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Zambó Péter, az agrártárca erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkára, valamint Borbély Lénárd, Csepel polgármestere.

1596076553

Kaderják Péter államtitkár rámutatott: a kormány klímavédelmi akciótervének egyik alappontja az éves szinten egymillió fa ültetése, amelynek már a csepeli erdősítés is része. Mint azt Borbély Lénárd, a kerület vezetője elmondta: Csepel eddig is kiemelt figyelmet fordított a fásításra, 2010 óta több mint 10 000 fát ültettek el a szigeten, ezért is tartják fontosnak, hogy az Országfásítási Program a városi erdők vonatkozásában éppen ott vette kezdetét.

Németh Szilárd, mint a térség országgyűlési képviselője a lokális megoldások fontosságát emelte ki a tájékoztatón. Kiemelte, hogy a klímaváltozás elleni és a környezetvédelemmel kapcsolatos munkát mindenkinek szűkebb pátriájában érdemes kezdeni. „Itt van feladatunk, ahol lakunk" – fogalmazott.

1596076554

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a tárca azonnal csatlakozott az Országfásítási Programhoz. Első lépésként felmérik azokat a honvédségi tulajdonban álló, ám katonai célokra már nem használt, elhagyott területeket, majd – amennyiben fásításra alkalmasnak találják – megkezdik azok lőszermentesítését és megtisztítását, hogy elkezdődhessen rajtuk a telepítés.

Az előzetes becslések szerint a tárca és a Magyar Honvédség segítségével több ezer hektár új erdő hozható így létre.

1596076554