Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól dönt, aki a katonai hivatást választja

Szöveg: Takács Vivien |  2019. május 29. 19:44

Első alkalommal tartottak Honvéd Kadét Konferenciát Budapesten május 29-én, szerdán. A rendezvény célja az volt, hogy bemutassa a hazafias és a honvédelmi nevelés komplex feladataihoz kapcsolódó lehetőségeket, és egyben alkalmat teremtett a megújult Honvéd Kadét Program ismertetésére, az eddig megvalósult, illetve a jövőben tervezett feladatok összegzésére és megvitatására.

1599203486
A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban rendezett konferenciát Erdélyi Lajos nyitotta meg. Mint a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, kiemelt feladat, hogy a megváltozott biztonsági környezetben – értve ez alatt a terrorizmust, a hibrid hadviselést vagy a kibertérben lévő változásokat – elősegítsük a fiatalok hazafias és honvédelmi elköteleződését. „Fontos, hogy a felnövekvő nemzedék tagjai a jövőjük szempontjából is megfelelő és felelős döntést hozhassanak" – hangsúlyozta. Erdélyi Lajos hozzátette: az is felelősségünk, hogy jó döntést hozzanak a fiatalok. „Akik a katonai hivatást választják, jó döntést hoznak: tervezhető, kiszámítható, megfelelő anyagi biztonságot nyújtó, magasan kvalifikált életpályát választanak, emellett pedig egy olyan közösséghez tartoznak majd, amely egész életükre pozitív hatással lesz. E közösség alapértékei egyebek mellett a hűség, az áldozatkészség, a becsület és a lojalitás" – fejtette ki.

1599203487
Erdélyi Lajos elmondta: a Honvéd Kadét Program jelenleg kétirányú. Egyik eleme a katonai alapismeretek és honvédelmi alapismeretek oktatása a középiskolákban, illetve az ehhez kapcsolódó gyakorlatok. A másik oldalt pedig a honvéd kadét ágazati szakképzés jelenti, amely a Magyar Honvédség utánpótlásának megteremtését célozza.

1599203487
Dr. Simicskó István kormánybiztos A hazaszeretet, mint közös nevező. A nemzeti közösséghez tartozás érzésvilága címmel tartott előadást. A Honvédelmi Sportszövetség elnöke elmondta: a konferencia remek lehetőséget biztosít arra, hogy a több mint két éve elindított Honvéd Kadét Program eddigi eredményeit, tapasztalatait megosszák és megvitassák a szakemberek.

A nap hátralévő részében többek között A Honvéd Kadét Program tapasztalatai, fejlesztési irányai, A honvéd kadét ágazati szakképzés jelene és jövője, valamint A honvédelmi alapismeretek tantárgy bevezetésének tapasztalatairól címmel is hallhattak előadást az érdeklődők.

1599203487
Fotó: Dévényi Veronika