Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánk elemi érdeke a béke

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2019. május 29. 18:23

Osztrák és szlovák békefenntartó szervezetek képviselői is elhelyezték koszorúikat a pákozdi Katonai Emlékparkban, május 29-én.

1599203485
A békefenntartók napja alkalmából rendezett ünnepségen Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke beszédében kiemelte: ezekben a pillanatokban is mintegy hétszáz magyar katona lát el szerte a világon békefenntartói feladatokat – több tízezer más nemzetbeli katona mellett.

„A magyar békefenntartók az elmúlt évtizedekben sok helyen vigyázták, és vigyázzák ma is a törékeny békét. Ők azok, akik eddig is reményt jelentettek, és ezután is reményt jelentenek az ott élőknek. Tárgyalásokat kezdeményeznek a szembenálló felek között, segítik a segélyek szétosztását, részt vesznek a fegyverek begyűjtésében és megakadályozzák a konfliktusok terjedését" – hangsúlyozta az altábornagy. Hozzátette: a katonák béke iránti mély; belülről fakadó elkötelezettsége segíti őket az ilyen jellegű szolgálat ellátásában. Hallhattuk: hazánk elemi érdeke a jövőben is a béke; a magyar katonák elkötelezettek a régió és a világ békéjének fenntartása iránt. Az altábornagy megkérte a jelenlévőket, hogy főhajtással emlékezzenek azokra, akik békefenntartói tevékenység közben veszítették életüket.

1599203485
A rendezvényen felolvasták Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának közös köszöntőlevelét. Az alulírottak ebben többek között úgy fogalmaztak: a nemzetközi békefenntartáshoz történő hazai hozzájárulás különösen az 1990-es évektől erősödött meg, és mára nemzeti feladattá vált.

A megemlékezésen Mihócza Zoltán altábornagy elismeréseket adott át a békefenntartó szolgálat során a közelmúltban kiemelkedő szolgálatot teljesített katonáknak.

Több civil szervezet, társ fegyveres testületek, rendvédelmi szervek képviselői mellett a Békefenntartók Emlékművénél koszorút helyezett el Mihócza Zoltán altábornagy, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője.

1599203485
Fotó: a szerző felvételei