Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jóváhagyás alatt a honvédségi kibervédelmi koncepció

Szöveg: HM Sajtóiroda |  2013. február 19. 15:03

Már jóváhagyás alatt áll a Magyar Honvédség (MH) kibervédelmi koncepciója − közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter Juhász Ferenc (MSZP) írásbeli kérdésére adott válaszában.

Az MSZP országgyűlési képviselője azt kérdezte a tárcavezetőtől: „milyen intézkedéseket tett Magyarország kibervédelmének erősítése érdekében?".

Hende Csaba hangsúlyozta, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Magyar Honvédség kommunikációs és információs rendszereinek védelméért, valamint az ehhez szükséges kibervédelmi képességek kialakításáért és fejlesztéséért felelős.

Az informatikai üzemeltetés, az elektronikus információvédelmi szaktevékenységek és a rejtjeltevékenységek komplex rendszerébe tartozó kibervédelmi tevékenységek kialakításán − ahogy 2012-ben, úgy 2013-ban is − folyamatosan dolgoznak a HM, a Honvéd Vezérkar és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat keretei között.

A tárca szorosan együttműködik a kibervédelmi téren hatáskörrel és illetékességgel rendelkező magyarországi államigazgatási szervekkel, NATO- és EU-intézményekkel, valamint a NATO és az Európai Unió tagállamaival – tette hozzá Hende Csaba.

A miniszter kiemelte: 2012-ben Magyarország aktív szerepet vállalt a NATO kibervédelmi stratégiájának kialakításában, és részt vett a szövetség kibervédelmi gyakorlatán is.

Tavaly elkészült a Magyar Honvédség kibervédelmi koncepciója, amely az MH kiberműveleti tevékenységének alapelveit és ezen a téren jelentkező feladatait határozza meg.

Mindezek mellett a minisztérium tavaly kidolgozott és bevezetett egy olyan szabványalapú elektronikus információbiztonsági követelményrendszert, amely összhangban van mind a kialakítás alatt álló elektronikus információbiztonsági törvény várható követelményeivel, mind a NATO szakirányú koncepciójának ajánlásával.

A HM-ben kiemelt figyelmet fordítanak a kiberbiztonságért felelős szakértők felkészítésére és továbbképzésére is − írta a honvédelmi miniszter írásbeli válaszában.