Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Juta-domb hőseire emlékeztek

Szöveg: Takács Vivien |  2018. november 4. 15:15

Azokra a hős katonákra emlékeztek november 4-én, vasárnap, Soroksáron, az 1956-os forradalom leverésének 62. évfordulóján, akik eredményesen vették fel a harcot a szovjet támadókkal a Juta-dombnál.

1599195377
A megemlékezésen Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára felidézte az 1956-os eseményeket: a Nagy Imre vezette kormány október 28-tól már a fegyverszünetről és a békés, demokratikus újrakezdésről tárgyalhatott. „Nem rajtuk – a tüntető diákokon, a harcoló munkásokon, a soroksári és pesterzsébeti felkelőkön – múlott, hogy a forradalmat a szovjetek november 4-től hatalmas túlerejükkel felszámolták" –mondta. Hozzátette: a jórészt légvédelmi, ám földi célpontok ellen is használhatóvá alakított lövegekből Budapest köré védőgyűrű települt. „Ezek egyike, de bátran kijelenthetjük leghíresebb álláspontja itt, az egykori Juta-dombokra támaszkodva épült ki" – mondta. A helyettes államtitkár szavai szerint az összecsapás, amely a forradalom és a szabadságharc egyetlen – ám számunkra győztes – reguláris alakulatok közötti harca volt, november 4-én reggel kezdődött, rövid ideig tartott, ám hatása annál nagyobb volt.

1599195378

„A Magyar Néphadsereg állományából 1956 és 1962. között összesen 519 főt ítéltek el a forradalomban játszott szerepük miatt" – részletezte Erdélyi Lajos, aki a beszéde végén a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium nevében köszönetét fejezte ki a soroksári és pesterzsébeti lakosoknak, hogy a katonák tetteit nem felejtik és évről évre megemlékeznek róluk.

1599195378

A megemlékezésen elhangzott: a forradalmat követő megtorlás során huszonnégy magyar katonát végeztek ki. A Juta-dombnál harcoló honvédek közül tizenegyet ítéltek halálra, közülük nyolcat végeztek ki 1958. november 15-én.

1599195378

A beszéd után a résztvevők megkoszorúzták a Helsinki út 105. szám alatt lévő emlékművet. Az 1956. november 4-én vívott juta-dombi összecsapást követően kivégzett magyar honvédekre emlékezve a kegyelet koszorúját helyezte el – mások mellett – a Honvédelmi Minisztérium nevében Erdélyi Lajos és dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály vezetője, a Magyar Honvédség nevében pedig Baráth Ernő dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka és Balázs Tibor törzszászlós, a dandár vezénylőzászlósa.

1599195379

A fekete kőből kifaragott obeliszken egy Kossuth Lajostól származó idézet olvasható: „Nem győztünk, de harcoltunk. Nem törtük meg a zsarnokságot, de feltartóztattuk. Nem mentettük meg a hazánkat, de védelmeztük."

1599195379

Fotó: Tóth László