Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kardélre húzott gyűrű és díszsorfal: ilyen egy katonai esküvő

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Snoj Péter |  2020. augusztus 2. 15:30

Egyre elterjedtebb és közkedveltebb az ifjú párok körében, hogy rendhagyó esküvőn mondják ki a boldogító igent. Egy hagyománytisztelő katonai esküvő nem csak csodálatos élmény, hanem hatalmas megtiszteltetés is egyben.

1596375304

Bán Nikolett százados és Ónodi Kristóf főhadnagy 2017 októberében, egy valódi katonaesküvővel ünnepelték meg szerelmük beteljesülését. „Azon katonák közé tartozom, akik szeretik a hivatásukat és büszkék arra, hogy a katonai pályát választották. Egy percig sem volt kérdés számunkra, hogy katonai hagyományoknak megfelelő esküvőt szeretnénk. Úgy gondolom, hogy kollégáink nem csak szebbé tették, hanem velük volt teljes az esküvőnk napja" – árulta el érdeklődésünkre a fiatal feleség.

A látványos menyegző komoly és időigényes előkészületet igényel, és természetesen parancsnoki engedélyekhez kötött. „A hivatalos katonai esküvőhöz a pár egyik tagjának katonának kell lenni. Nálunk ez nem volt kérdés, hiszen mind a ketten hivatásos tisztként szolgáltunk.  Először a katonai szertartás szándékát kellett bejelenteni és engedélyeztetni, hiszen a díszelgő feladathoz kardokat kell igényelni. Egy régi hagyományt felelevenítve akkori parancsnokomtól, Takács Attila vezérőrnagy úrtól díszokiratban megkaptam a »házassági engedélyemet« is, amelyben áldását adta a házasságunkra. A katonai házasságok engedélyezése Mária Terézia uralkodása alatt kötelező volt, természetesen napjainkban ez nincs így. Miután megkaptam az »engedélyt a házasságkötéshez«, a katonai rendezvényekre jellemző protokoll szerint elkezdtük az esküvő megszervezését, amely négy hónapot vett igénybe" – emlékezik vissza az esküvő szervezés momentumaira Nikolett.

Amikor a házasodó felek egyike vagy éppen mindkettőjük katona, kollégáiktól fegyveres díszkíséretet is kaphatnak. A ceremónia koreográfiája a továbbiakban a házasulandókra van bízva.

1596375304

A férje vezetéknevét viselő Ónodi-Bán Nikolett százados szerint az egyenruha, a díszsorfal, a díszmenet, a kardok, valamint a bajtársak jelenléte önmagában különleges és nem megszokott egy civil esküvőhöz képest. A szokások és a hagyományok, amelyek minden jelenlévő számára ugyanazt jelentették, meghitté és felejthetetlenné tették számukra az esküvőt.

A katonaesküvőkön hagyomány, hogy a karikagyűrűt kardélre húzzák, míg végül a szertartás után a bajtársak kardlapjai alatt vonultak át az ifjú házasok, ahol egy újabb hitvesi csókkal erősítik meg fogadalmukat a násznép ovációja közepette. „A polgári szertartás előtt a katonatársak sok sikert kívánnak és elbúcsúznak hajadon, még nőtlen társuktól, hogy a szertartás után köszönthessék nős, házas bajtársukat. A katonatársak felsorakoznak és díszmenetben foglalják el helyüket. Díszsorfalat állnak és köztük halad el a vőlegény az édesanyjával, őket követi a mennyasszony az édesapjával. A polgári szertartás fontos eleme, hogy a koszorúslányok átadják a gyűrűket egy-egy katonának, akik gyűrűhúzáskor a kardjuk hegyéről nyújtják át a gyűrűt az ifjú párnak, jelképezve azt, hogy kezük erejével és ha kell kardjuk pengéjével is kiállnak és védelmezni fogják a barátságot, valamint a hűségesküvel megpecsételt szerelmet" – emlékezett vissza saját esküvőjük felejthetetlen pillanatra Ónodi-Bán Nikolett százados.

1596375305

Az esküt követően, az újdonsült házasok átvonulnak a díszőrök magasba emelt, boltívet formázó kivont kardjai alatt, őket követi a násznép. Amikor a vőlegény a katonai díszsorfal előtt elvonulva vezeti szerelmét, mindketten tudják, hogy kollégáik és barátaik katonai tiszteletadását élvezhetik. Az egyenruhás bajtársak között sétálva nem csak az ifjú pár, hanem a násznép is átszellemül.

Nincs is szebb annál, mint amikor a vőlegény hófehér díszuniformisban várja az oltár előtt hitvesét, majd egy tábori pap, esetleg lelkész előtt mondják ki egymásnak a boldogító igent. Amikor az ifjú pár kilép a templomból, vagy az anyakönyvi hivatalból, rendszerint a díszegyenruhás kollégák segítségével megformált „alagút" fogadja őket, ezen kell áthaladniuk. A katonai hagyományoknak megfelelő szertartás rendje azonban felekezetenként eltérő: református templomba katona, fegyverrel nem léphet be, így a díszsorfal a templom ajtajában várja az ifjú párt. Katolikus szertartás esetén a katonai díszalegység a mise része, amelyet tábori pap celebrál. Bán Nikolett százados és Ónodi Kristóf főhadnagy esküvőjén Oláh Emil alezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, Protestáns Tábori Püspökség, kiemelt vezető tábori lelkésze erősítette meg polgári esküjüket, aki azóta is nyomon kíséri és tanácsaival segíti a házasságukat.

1596375305

Egy hagyományos katonai lakodalom elmaradhatatlan kelléke a közös tánc és a katonadalok, amelyet mindenki teljes szívvel énekel. Ónodi-Bán Nikolett százados arra a kérdésemre, hogy miért ajánlaná szívesen kollégáinak, hogy ünnepélyes keretek között, a katonai hagyományokat felelevenítve kössenek házasságot a következőt válaszolta: mert szép, mert elegáns és mert felemelő. „Számunkra csakis így lehetett teljes ez a nap, ezért, ha újrakezdeném, ugyanígy tervezném. Az esküvőnket különlegessé tette a katonatársaink, második családunk jelenléte. Nagy öröm számomra, hogy a kis közösségünk azóta is összetart, támogatjuk egymást. Mindig csodás élmény, amikor előveszem az esküvői albumot és újra átélem ennek a napnak a hangulatát" – mondta.

1596375306