Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kastélylakó vajai lovastáborozók

Szöveg: Fehértói Mihály tartalékos zászlós | Fotó: a szerző felvételei |  2023. június 26. 14:25

Június 23-án véget ért az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred által szervezett idei első honvédelmi lovastábor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Vaján.

Vajai_lovastaborozok (6)

A 12–15 év közötti korosztály részére szervezett tábor első napján a gyerekek a regisztrációt követően megkapták a formaruhájukat és elfoglalták szálláshelyüket a Vay-kastélyban. Délelőttönként a lovaglásé volt a főszerep. Paposon a Fülöp-tanya lovardájában, a Fülöp Bálint tulajdonos, lovaskultúra-oktatótól kapott ismeretek alapján a fiatalok betekintést nyertek a ló- és lovaselméletbe, a lóápolásba és az állatok gondozásába is.

A délutáni programok főként honvédelmi jellegű foglalkozásokkal teltek. Az ötnapos tábor ideje alatt a fiatalok megismerkedtek a katonai élet szabályaival és a körletrenddel. Elsajátították az álcázás technikáját, a terepen való tájékozódást, megtanulták a különféle típusú menedékek építését, valamint a tájoló és a térkép használatát. Az elsősegélynyújtás alapjai mellett túlélési technikákkal is ismerkedtek a táborozók.

A fiataloknál látogatást tett Nagy Csaba hagyományőrző és tárogató művész. Előadása során a résztvevők kuruc korabeli katonanótákat ismerhettek meg.

Vajai_lovastaborozok (15)

A tábor utolsó napján a gyerekek már szüleik jelenlétében vettek részt az ünnepélyes záráson. Minden táborozó megkapta az „obsitot”, ezzel utalva a történelmi hagyományokra, amelyben a „kiszolgált” katona elbocsátó levelet kapott. A gyerekek emellett érmet vehetettek át, a legjobban teljesítő táborozó pedig a már hagyományosnak számító ceremónia során megkapta a bordó barett sapkát. A résztvevők remek hangulatban és már a jövő évi honvédelmi táborra készülve búcsúztak egymástól.

A lovastábor második turnusa június 26-án kezdődik, ahová a 15–18 éves korosztályt várják hasonlóan érdekes programokkal.