Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonadalok a nagy háborúból

Szöveg: Kovács Zoltán |  2014. november 18. 9:24

November 16-án, vasárnap este Székesfehérvárra érkezett a Ferenc Jóska fújatja a trombitát című programsorozat, amely katonadalokon keresztül mutatja be az első világháború eseményeit.

1595982680

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával és Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára fővédnökségével létrejött produkcióban a fehérvári Kákics zenekar a különböző hadszíntereken született katonadalokon keresztül mutatja be időrendi sorrendben a világháború fontosabb eseményeit. Eközben korabeli feljegyzésekből, levelekből olvasnak fel a zenekar tagjai. A még hatásosabb élmény érdekében közben családi fényképekből, saját gyűjteményekből vetítenek képeket katonákról, bajtársakról, így is méltón tisztelegve az első világháború katonái előtt.

1595982680

Tárnok Ákos, a Kákics együttes vezetője a koncert elején elárulta a közönségnek: a műsor gerincét a fehérvári 17-es huszárok háborús történései adják, képzeletben velük járjuk végig a helyszíneket. Könyvtárakban, levéltárakban kerestek anyagokat a fehérvári 17-es gyalogezredről, és maguk is megdöbbentek azon, amit találtak: rengeteg emberi történetet, amelyeket beépítettek a műsorukba. Így hallhatott a közönség például arról, miként ünnepelt együtt húsvét vasárnapon az orosz és a magyar katona, beszélgetve, pálinkával és vodkával koccintva, hogy aztán este az ágyúszó jelzésére mindenki visszatérjen a sáncokba, s kezdődjön elölről az öldöklés.

A műsorsorozat tizenhat helyszínre jut el a tervek szerint. Magyarországon ellátogat Budapestre, Székesfehérvárra, Tapolcára, Pécsre, Veszprémbe, Vasvárra, Zalaegerszegre, Nagykanizsára, Gyöngyösre, Siófokra, Tamásiba és Debrecenbe. Erdélyben pedig Bánffyhunyadon, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredán, Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a Kákics zenekar zenés történelmi visszatekintése.

1595982681

Fotó: a szerző felvételei