Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonadalok nem csak katonáktól

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2013. szeptember 16. 18:11

35 fellépő csoport mintegy 700 tagja érkezett Hajdú-Bihar, Heves, Békés és Szabolcs-Szatmár Bereg megyéből, valamint a határon túlról Nagyváradról és Nagyszalontáról a VII. Nemzetközi Katonadalok Fesztiváljára, Debrecenbe.

A nyugdíjasoknak is igényük van a szabadidő tartalmas eltöltéséhez, nekünk is meg kell méretni néha magunkat, és a fesztivál hangulatot is nagyon élvezzük – így foglalta össze Molnár Ferencné főszervező a VII. Nemzetközi Katonadalok Fesztiváljának lényegét.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni Kossuth laktanyája hetedik éve ad otthont a nagyszabású rendezvénynek.

1595959898

A fesztivál résztvevőit Takács Attila ezredes, a Bocskai-dandár parancsnoka, valamint Tóth Attila, a Hajdú-Bihar-Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte. A parancsnok megnyitójában köszönetét fejezte ki Kolozsi Sándor nyugállományú ezredesnek, a Magyar Tartalékosok Szövetsége elnökének, aki öt éven keresztül volt főszervezője a fesztiválnak, valamint Molnár Ferencnének, a Hajdú-Bihar Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége elnökének, aki két esztendeje vette át a főszervezői feladatokat.

„A katonadalok valamilyen formában mindig jelen vannak a katonák életében. Ma újra feléledni látszik ez a hagyomány, fel-felhangzik a laktanyákban a menetdal, s ez a mostani rendezvény is arra hivatott, hogy életben tartsuk ezeket az indulókat, táncokat" – tette hozzá Takács ezredes.

Molnár Ferencné főszervező elmondta: kezdetben még alig voltak 250-en, aztán a hivatalos csatornák mellett szájról-szájra terjedt a rendezvény „jó híre", így annyian jelentkeztek, hogy először regionálissá, majd nemzetközivé nőtt a fesztivál.

„A résztvevő csoportok tagjai úgy köszöntek el tőlünk, hogy amint hazaérnek, kezdik a kutatómunkát, a dalok gyűjtését a következő megmérettetésre, amelyre az I. Világháború katonadalaival érkeznek majd" – tette hozzá a főszervező.

1595959899


Az MH 5. Bocskai István különdíjazottai:


Együtt Demjén Községért Egyesület Férfikórusa, Szépkorúak Klubja Énekkara (Konyár),
Biharkeresztes Hagyományőrző Közhasznú Egyesület

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ különdíjazottjai:

Csipkebokor Népdalkör (Görbeháza), Hajdúdorogi Őszidő Kulturális Egyesület

A Hajdú-Bihar-Megyei Közgyűlés elnöke által felajánlott különdíjat kapta:

Aranykor Nyugdíjas Klub (Komádi), Hajdúnánás Klub Dalköre, Verőce Hagyományőrző Egyesület (Balmazújváros)

1595959899

A Hajdú-Bihar-Megyei Közgyűlés alelnöke által felajánlott különdíjat kapta:

Csanádapácai Dalkör, Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, Rezeda Népdalkör (Esztár)

A Hajdú-Bihar Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége különdíját kapta:

Bokréta Nyugdíjas Klub (Hajdúsámson), Derűs Alkony Nyugdíjas Klub (Hajdúszoboszló), Nem Csak a Húszéveseké a Világ Nyugdíjas Dalkör (Pocsaj)

Fotó: Orosz Irén