Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Offenzívát indított a Fülöp-szigeteki hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 16. 16:47

A Fülöp-szigeteki kormányerők kiterjedt offenzívát indítottak a muszlim felkelők ellen szeptember 15-én, vasárnap az ország egy déli városában, ahol eddig több mint hatvanan meghaltak és kilencvenen megsérültek az egy hete tartó összecsapásokban.

A hadsereg háromezer fős különleges osztaga sorra számolta fel a felkelők állásait az egymilliós Zamboanga város két tengerparti negyedében, ahol a Moro Nemzeti Felszabadítási Front (MNLF) nevű szervezet több száz gerillája hétfőn indított túszejtő akciót, felrúgva a kormány és a muszlim felkelők között kötött fegyverszüneti megállapodást.

Helyszíni beszámolók szerint a városban több száz ház vált a földdel egyenlővé, egész lakónegyedek semmisültek meg a harcokban. A hadsereg 51 felkelőt megölt és 42-t elfogott. Az erőszakban további hat katona és négy civil vesztette életét, és legalább 69 ezren kényszerültek elmenekülni otthonukból.

A muszlimok lakta déli régióknak a keresztény többségű Fülöp-szigetektől való elszakadását hirdető MNLF fegyveresei hétfőn több mint száz embert ejtettek túszul egy meglepetésszerű támadás során, amelynek célja a kormány és egy rivális muszlim felkelőcsoport, a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) közötti béketárgyalások megakasztása volt.

A rendőrség szerint a hétvégére hét ember kivételével minden túsz kiszabadult.

A MILF tavaly októberben kötött megállapodást a kormánnyal, amely 2016-ig több szakaszban irányozza elő az ország déli részén több évtizede folyó, eddig mintegy 150 ezer halálos áldozatot követelő véres lázadást lezáró rendezést. A megállapodás értelmében a MILF a Mindanao szigetén létrehozandó félautonóm muzulmán régió létrehozása fejében lemond az ország déli részének elszakadásáról.

Az MNLF jóval korábban, 1996-ban írt alá békemegállapodást a kormánnyal 25 évnyi fegyveres harc után. A megállapodás a muzulmánok lakta területeknek autonómiát és gazdasági fejlesztést ígért. Nem kötelezte viszont fegyvereik beszolgáltatására a csoport harcosait, akik időről időre azóta is összecsapásokba bocsátkoznak a hadsereg alakulataival, hogy még több engedményt csikarjanak ki a központi kormánytól.

Az MNLF vezetője a hétfői támadás előtt azzal vádolta a kormányt, hogy megsértette az 1996-os megállapodást, amikor békemegállapodást kötött a MILF-fel.