Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonagenerációk találkozója

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. november 10. 9:18

Kötetlen baráti beszélgetésen eleveníthették fel az aktív szolgálati éveik emlékeit az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának és jogelőd szervezeteinek egykori munkatársai.

1599195488
Volt kollégáik részére szervezett nyugdíjas-találkozót az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának kollektívája. A legutóbbi hasonló találkozó óta elvégzett munkáról, az időközben bekövetkezett szervezeti átalakításokról és a folyamatban lévő feladatokról Durgó Tamás őrnagy tájékoztatta a vendégeket. A kecskeméti székhelyű iroda vezetője összefoglalójában kiemelte: a megye tizenegy nyugállományú-klubjával tartanak fent folyamatos kapcsolatot. Érdekvédelmi körükbe 2558 fő tartozik – közülük 1539 a nyugállományú katona.

A katonai alapismeretek tantárgy oktatásával az iroda munkatársai aktív szerepet vállalnak a megye középiskolás diákjainak hazafias honvédelmi nevelésében is. Valószínűleg a munkájukkal is hozzájárultak ahhoz, hogy a dél-alföldi régióban elsőként Kiskunmajsán indulhat majd a honvéd kadétképzés. A világháborúkban elesett hősök emlékének ápolása keretében pedig három város nyolc középiskolája vesz részt a dr. Holló József nyugállományú altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztosa által koordinált, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság szervezésében zajló hadisír-gondozási programban.

1599195488
Egyik legfontosabb feladatuknak a katonai életpálya, az önkéntes területvédelmi és a műveleti tartalékos szolgálat népszerűsítését tekintik. Toborzómunkájuk eredményeként idén több mint háromszáz főt adtak át honvédség szervezeteinek és alakulatainak, a megye önkéntes területvédelmi tartalékosai közül pedig már százharminchárman teljesítették kiképzésük mind a tíz modulját – többségük fiatal felnőtt: középiskolások, egyetemi hallgatók.

Az idei találkozón az egykori parancsnokok közül Hadarits Imre, Burányi László nyugállományú ezredesek és Murár Zoltán alezredes tudtak részt venni. A helyi nyugállományú-klubokat pedig Csóka Tamás ny. ezredes, a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete elnöke és Őrs Ágoston ny. alezredes, a Magyar Veterán Repülők Szövetsége kecskeméti területi szervezetének vezetője képviselték.

1599195489
Fotó: a szerző felvételei