Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Napirenden a közös feladatok

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. november 10. 10:35

A Magyar Tartalékosok Szövetségének szerepe, lehetőségei az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer és a kadétképzés továbbfejlesztésében, valamint a tartalékos katonák érdekképviseletének kialakításában témakör keretében rendeztek konferenciát november 9-én, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

1599195490
A Magyar Honvédség és a társadalom közti kapcsolat erősítésének további lehetőségeit, az alakulatokkal és a katonai szervezetekkel történő együttműködés szélesítéséből adódó feladatokat, valamint a fiatalok hazafias honvédelmi nevelésében való hatékonyabb szerepvállalás formáit elemezték a témában illetékes szervezetek képviselői a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) országos elnöksége és helyi szervezete kezdeményezésére Szolnokon.

A konferencia résztvevőit Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a MATASZ elnöke és Drót László ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka köszöntötték, majd dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténész idézte fel az önkéntes erők megalakításának és fejlődésének 170 éves történetét. Részletesen elemezte az 1848/49-es szabadságharc kirobbanásának politikai előzményeit, a szemben álló felek erőviszonyait, a mozgósítás, a honvédek toborzásának körülményeit – hazánk első, önkéntes jelentkezésen alapuló katonai szervezetének, a Nemzetőrségnek a megszervezését. Térségünk és a világ biztonságpolitikai helyzetének elemzését – az Egyesült Államok, Kína és Oroszország meghatározó szerepének tükrében – dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő vázolta fel. Az előadásából fennmaradt időben pedig a tanácskozás résztvevőinek aktuális kérdéseire válaszolt.

1599195490
Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelő helyettes államtitkára előadásában összegezte az iskoláskorúak kadétképzésének alakulását, illetve a MATASZ-szervezetek együttműködését a kadétképzés segítésében, valamint a honvédelmi érdekegyeztetés terén elért eddigi eredményekről is szólt. Egy-egy témakört érintve pedig – a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program és a Magyar Honvédség Parancsnoksága közeljövőben történő megalakítása tükrében – részletesen felvázolta az együttműködés erősítésének lehetőségeit és területeit.

Szabó László dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese az önkéntes területvédelmi tartalékos alegységek megalakításának feltételrendszerét, gyakorlati végrehajtását és jelentőségét elemezte, részletesen ismertetve a feltöltöttség mértékét is, majd  összefoglalta a MATASZ országos elnökségével és a tagszervezetekkel történő jövőbeni együttműködés lehetőségeit.

1599195490
A konferencián a Honvédelmi Sportszövetséget Kálmán Péter képviselte. A szövetség sportszakmai igazgatója eddigi működésük főbb tapasztalatairól tájékoztatta a résztvevőket, valamint kitért a fiatalok hazafias honvédelmi nevelése terén kínálkozó, még kiaknázatlan lehetőségekre is. A különböző állami, önkormányzati szervezetekkel és a civil közösségekkel való folyamatos együttműködés napi feladatait pedig Pető Sándor, a MATASZ Borsod–Abaúj–Zemplén megyei elnöke összegezte.

A konferencia tapasztalatait a szervezők nevében a MATASZ elnöke, Széles Ernő nyugállományú dandártábornok foglalta össze, aki zárszavában – az elhangzottak figyelembevételével – a Magyar Honvédség és a társadalom közti kapcsolat erősítésének további lehetőségeit is elemezte.

1599195491
Fotó: a szerző felvételei