Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai attasék a Bocskai-dandárnál

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. október 21. 10:08

A budapesti katonai attasétestület (Budapest Military Attaché Corps – BMAC) tagjai közül a napokban 12 ország katonai attaséi, illetve helyetteseik látogattak el az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségébe.

1595943365

A Budapestre akkreditált katonai attasék országaik védelmi minisztereit, illetve vezérkari főnökeit képviselik Magyarországon. Feladatuk – többek között – a katonadiplomáciai kapcsolatok fenntartása, ápolása, fejlesztése, illetve a lehetséges együttműködési területek feltárása.

A Bocskai-dandárról kapott általános tájékoztató után az attasék statikus bemutatón tekintették az alakulatnál használt fegyvereket és harcászati eszközöket. Ezt követően a 62. lövészzászlóalj katonái olyan eseményeket demonstráltak, amelyek egy válságkezelő és békeműveleti feladat során fordulhatnak elő. Az elképzelt szituáció szerint fegyveresek támadtak egy faluban a tárgyalásra érkezőkre. A segítségükre siető azonnali reagálású erők járműveit robbanóeszközökkel és kézifegyverekkel kombinált támadás (Combined Attack) érte. Ezekre a katonák a kiképzések során elsajátított harcászati eljárásokkal reagáltak.

Jacinto Romero ezredes, spanyol véderőattasé, a katonai attasétestület vezetője összegezve elmondta: a látogatás jó benyomást tett rá, a Bocskai-dandárnál kiemelkedően magas kiképzési szintet és harckészültséget tapasztalt.

1595943366