Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai eskü a rakétaezrednél

Szöveg: Csekei Judit százados | Fotó: a szerző felvételei |  2020. június 7. 11:21

Győri alapfelkészítésüket követően – az egészségügyi veszélyhelyzet miatt zárt körben rendezett belső ünnepségen – tettek katonai esküt a pályakezdő szerződéses altisztek és legénységi állományú katonák az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred alakulóterén június 6-án, szombaton.

1596080270

A Magyar Honvédség kiképzési koncepciója alapján a tavalyi évtől  minden csapatszintű katonai szervezet tart alapképzést, így több mint 20 esztendő után a légvédelmi rakétaezred is várja a frissen bevonult honvédeket.

Legutóbb május közepén tettek katonai esküt sikeres, hathetes alapkiképzésüket követően a pályakezdő szerződéses tisztek, altisztek és legénységi állományú katonák. A következő héten pedig már újabb jelentkezőket vonultatott be a rakétaezred, akik számára úgynevezett „rövidített idejű katonai alapfelkészítést" tartottak a győri katonák. A koronavírus okozta járványügyi veszélyhelyzet következtében a kiképzés a megszokottnál jóval kevesebb újonc részvételével történik. A rövidített alapfelkészítés során is az elsődleges cél, hogy a katonai alapismereteket – az alaki fogásoktól az egészségügyi ismereteken, valamint a harcászaton át a fegyverkezelésig – készségszinten elsajátítsák a honvédek.

1596080270

A rakétaezred alakulóterén rendezett ünnepélyes katonai eskütételen Major Nándor százados, századparancsnok vezetésével sorakozott fel az alakiképző század. Az eskü szövegét Gacs Péter közkatona mondta elő családja jelenlétében.

Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka ünnepi beszédében hangsúlyozta: nem könnyű időszak vár a katonákra. „Az elmúlt időszakban ízelítőt kaptak a katonaéletből, elsajátították azokat az alapokat, amelyre építkezve teljes értékű tagjává válhatnak ennek a nagy családnak. A Magyar Honvédség napjainkban végbemenő modernizációja, megújulása nem csak új technikai eszközöket, hanem új szemléletet és új gondolkodás iránti igényt is jelent. A megújuló és a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé válást megcélzó haderőnek elkötelezett, képzett és nem utolsó sorban szükség esetén korlátozások nélkül rendelkezésre álló katonákra van szükség. Bízom benne, hogy mikor önök ezt a pályát választották, azt megfontoltan és ezen követelményeknek történő megfelelés vállalása mellett tették. Erre alapozva kell a szolgálatukat komolyan venni és a továbbiakban is becsülettel helyt állni" – mondta a parancsnok, majd Szabó János főhadnagy, az ezred tábori lelkésze mondott áldást.

Az esküt tett honvédek a kiegészítő alapfelkészítést követően Győrben, a rakétaezrednél kezdik meg tényleges katonai szolgálatukat.

GALÉRIA

Címkékeskürakéta