Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai vezetők az X generációból

Szöveg: Bán Nikolett főhadnagy |  2017. május 7. 8:00

Április végén folytatódott a Katonai vezetők az X generációból című előadássorozat a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.

1596031546

A leendő tisztek számára életre hívott kezdeményezés mostani programjára a szervezők Szloszjár Balázs ezredest, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokhelyettesét kérték fel, hogy ossza meg tapasztalatait a vezetővé válás nehézségeiről a következő tiszti generációval.

Szloszjár ezredes több évtizedes katonai pályafutásának tapasztalatait adta át a honvéd tisztjelölteknek. A külföldi missziós élmények mellett bemutatta azokat a hibákat, amelyeket szinte minden kezdő vezető elkövet. 
„Senki sem születik hibátlan vezetőnek. Mindannyian hibázunk, de a hibáinkból tanulva lépünk tovább és vezetjük a ránk bízott embereket, gondoskodunk rólunk legjobb tudásunk szerint" – vélte az ezredes.
„Önök, mint az Y és a Z generáció tisztjelöltjei, akik fél szemmel folyamatosan a mobiljukat bűvölik, feladatszabáskor ugyanezen generáció high-tech katonáit kell majd megszólítaniuk. Önök fogják tudni parancsnokolni őket!" – hangsúlyozta az előadó.

1596031547

Útravalóul néhány olyan fontos vezetői tulajdonságra hívta fel hallgatósága figyelmét, amelyek – meglátása szerint – kulcsfontosságúak a vezetői jellemben. Ezek a hitelesség, a kommunikáció, az emberség, az őszinteség és a kiszámíthatóság, de mindenekelőtt az alázat a haza szolgálata érdekében.

Az előadássorozat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, valamint az MH Ludovika Zászlóalj közös kezdeményezése. Prof. dr. Csikány Tamás ezredes, dr. Ujházy László és Sári Szabolcs alezredesek a hadnagyi rendfokozat várományosait szeretnék felkészíteni oly módon, hogy több szemszögből mutattatják meg a vezetés nehézségeit.

1596031547

Fotó: a szerző felvételei