Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák lehetnek

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. május 13. 19:40

Közel negyven Ercsiből érkezett általános iskolás tölthetett el egy napot Budapesten, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) Irinyi János laktanyájában és hadikikötőjében.

1599186881
A kérés Szilágyi Zsolt alezredeshez, az alakulat parancsnokához érkezett, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Gárdonyi Rendőrkapitányság Ercsi Rendőrőrsének parancsnokától. A Szabó Zoltán rendőr alezredes vezette szervezet Az iskola rendőre program keretében minden évben felméri a régióban működő általános iskolák igényeit arra nézve, hogy mely intézmények szeretnének megismerkedni egy katonai szervezet működésével, a katonai hivatással.

Idén az MH 1. HTHE-hez látogattak az Ercsi Eötvös József Általános Iskola és az Ercsi Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói. A diákokat az MH Hadikikötőben Bagi Szilárd őrnagy, az ezred parancsnokhelyettese köszöntötte és beszélt az alakulat feladatairól. 

1599186881
A szolgálati kutyák kiképzésének legfontosabb mozzanatairól az alakulat Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Századának parancsnoka, Pásztor Antal százados mesélt a diákoknak, akik azt is megnézhették, miként dolgozik együtt a kutyavezető és a kutya. Az ezred Hadihajós Alosztályának tisztje, Belecz Péter hadnagy, hajóparancsnok pedig az aknamentesítő hajók, a lakóhajó és a tűzszerész járőrhajó felépítésével, belső kialakításával ismertette meg a diákokat.

A laktanyában elfogyasztott „katonai ebéd" éppúgy része volt a pályaorientációs napnak, mint a speciális tűzszerész felszerelések, a tűzszerész robot és a bombaruha, a tűzszerész mentesítési feladatok és a leggyakrabban talált robbanótestek hatástalanított változatának bemutatása.

1599186881
Fotó: Katona Gabriella