Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonákat mentettek a tűzoltók

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2016. október 24. 14:53

A napokban tűz ütött ki az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) Dózsa György úti objektumának parancsnoki épületében. Szerencsére ez a tűz csak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, XIII. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság éves, ellenőrző gyakorlattervének forgatókönyvében szerepelt.

1596021974
Először 2015 novemberében jártak XIII. kerületi tűzoltók a parancsnokságon, akkor tűzvédelmi gyakorlatot tartottak, amelynek célja az volt, hogy a beavatkozó állomány megismerje a kerületben működő kiemelt objektumokat, illetve, hogy a katonák gyakorolhassák, mi a teendőjük tűz esetén.

Az idei gyakorlat forgatókönyve szerint az MH KIKNYP parancsnoki épületének egyik második emeleti irodájában található nyomtató elektromos meghibásodás miatt kigyulladt. A keletkezett tűz átterjedt a környezetében található bútorokra, berendezési tárgyakra. Az objektum biztonsági őrei a tüzet észlelve azonnal értesítették a katasztrófavédelem szakembereit.

A tűz fellobbanásakor már csak Bodnár Péter százados, az MH KIKNYP Hadműveleti és Kiképzési Osztály megbízott osztályvezető-helyettese, valamint Szabó Péter százados, biztonsági tiszt tartózkodott az épületben. Bodnár százados megkezdte a második emelet átvizsgálását, míg Szabó százados az ellenkező irányba haladt, kifelé az épületből.

Nemcsak a folyosón, de az épület második emeletének ablakaiból is sűrű füst gomolygott kifelé, a folyosón szinte már semmit sem lehetett látni, emiatt Szabó százados a lépcsőn megcsúszott, a lábát eltörte, mozgásképtelenné vált. A biztonsági őrök parancsnoka már egy ideje nem hallott a két tisztről, akik az épületben rekedtek, közben pedig megérkeztek a kerület hivatásos tűzoltói, akik áramtalanítottak az épületben és elzárták a közüzemi berendezéseket.

1596021974

A tűzoltóság beavatkozó állománya 20 fővel, 3 gépjárműfecskendővel és egy kosaras létraszer segítségével azonnal megkezdte a tűz oltását: miután két vízsugárral behatoltak az épületbe az emeletre érkezve, a sűrű füst miatt csak térden, illetve guggolva, lassan haladtak előre a folyosón. Irodáról-irodára meg kellett bizonyosodniuk arról, hogy a parancsnokság munkatársai valóban elhagyták már az épületet, illetve két bent rekedt katonát kellett megtalálniuk és kimenteniük. A sérültet gyorsan kimenekítették az épületből és természetesen Bodnár százados sem maradt az égő irodában, őt egy kosaras létraszer segítségével sikerült kimenteni. 

1596021974

Hegyesi Árpád tűzoltóőrnagy őrnagy, tűzoltóparancsnok elmondta: kollégái úgynevezett a „II-es kiemelt" riasztási fokozatnak megfelelően tevékenykedtek, éjszakai körülmények között – ami számukra egy parancsnoki ellenőrző gyakorlat is volt.

A szituációs gyakorlat végén a vezető- és a gyakorlaton résztvevő tűzoltók közösen értékelték ki a tevékenységet és megállapították, hogy a feladatot sikeresen hajtották végre.

1596021975

Fotó: Bencsik Mónika hadnagy és a szerző