Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonás civil – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. november 9. 13:56

Katona szeretett volna lenni, de az élet közbeszólt. Helischer Nikolett azonban nem adta fel, és álmát a festővásznon valósítja meg.

1596022855
Miközben megyünk fel a Budapesti Metropolitan Egyetem Rózsa utcai kampuszának harmadik emeleti műtermébe, a huszonkét éves Helischer Nikolett elmondja, hogy jelenleg diplomamunkáján dolgozik, amelyben közszolgálati hivatást vállaló személyeket ábrázol olajfestményeken – de erről később majd beszámolunk. Felérve a terembe, összetolt asztalok fogadnak, amelyek telis tele vannak az ifjú alkotó grafikáival, tusrajzaival, festményeivel.

– Ezt fénykép alapján festettem – mutat egy idén avatott hadnagyról készült portrét. – Fél év volt, mire elkészítettem ezt az olajképet, annyi ideig mégsem állhatott nekem modellt. Egyébként már sokszor kérdezték tőlem, hogy miért festem le az illetőt, ha már készült róla fénykép. Számomra ez egy rituálé. Szeretem megismerni az alanyt, és igyekszem a róla kialakult képet megjeleníteni. Fontos, hogy a modell kisugárzása megfogjon, mert csak úgy tudom visszaadni a látványt.

– Általános iskolás koromban úgy gondoltam, hogy felnőttként katona leszek. Később aztán a grafika iránt kezdtem komolyabban érdeklődni, s egy idő után döntenem kellett, hogy a két álmom közül melyiket valósítsam meg – mondja.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 11-én, pénteken megjelenő számában!