Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonazenével köszöntötték az őszt

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. október 8. 14:36

A Magyar Honvédség feladata nem csupán az, hogy képességeivel hazánk védelmét szolgálja, hanem az is, hogy a társadalom számára maradandó kulturális értékeket közvetítsen – hangsúlyozta Fodor Lajos Hódmezővásárhelyen október 7-én.

1595942766

A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára a VI. Dél-alföldi Regionális Katona-zenekari Fesztivált nyitotta meg vasárnap délután. Hangsúlyozta: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a polgárokkal közvetlen módon is megismertessék a katonai hagyományokat, a katonai kultúrát.

„Hódmezővásárhely igazi katonaváros, úgy érzem, hogy a helyi alakulatot és katonazenekart a város egy kicsit magáénak is tekinti. Hagyományosan példamutató az együttműködés az itt szolgálatot teljesítő honvédek és a lakosság közt, ez a mai rendezvény pedig szép példája annak, hogyan kapcsolódik a katonazene a város kulturális életéhez" – mondta Fodor Lajos.

A Vásárhelyi Őszi Hetek rendezvénysorozat keretében megrendezett VI. Dél-alföldi Regionális Katona-zenekari Fesztiválon fellépett a Debreceni Helyőrségi Zenekar, a Légierő Zenekar – Szolnok és a házigazdák képviseletében a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar. A zenekarokat Pál István százados, Válóczi Gyula őrnagy és Kovács István őrnagy vezényelték. A másfél órás, show-elemekkel is színesített műsort a hódmezővásárhelyi komendánsszakasz fegyverforgató bemutatója zárta.

1595942767

Fodor Lajos emléklapot adott át Csizmadia Zsolt ezredesnek, a Magyar Honvédség főkarmesterének és elődjének, Dohos László nyugállományú ezredesnek, Liszt-díjas karnagynak. Ugyancsak emléklapot kaptak a katonazenekarok karmesterei és a velük együtt fellépő mazsorettcsoportok vezetői is.

A katona-zenekari fesztiválok egyik állandó résztvevője, Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: amellett, hogy ifjúkora óta rajong a katonazenéért, a társadalom és a honvédség kapcsolata szempontjából nagyon fontosnak tartja az ilyen rendezvényeket. Ezek nemcsak azért fontosak, hogy a környezetünkben élők még jobban megismerjék a katonákat, hanem azért is, hogy a katonák, a zenészek érezzék azt a figyelmet és  egyre növekvő érdeklődést, amely méltán megilleti őket.

Hogyan érezték magukat a látogatók a fesztiválon? Megtudhatják itt!

Fotó: A szerző felvételei