Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kedden nagyszabású egészségügyi és sérültellátási gyakorlatot tartanak a Honvédkórházban

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2017. november 6. 10:41

Az MH Egészségügyi Központ tájékoztatja a lakosságot, hogy – az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben – tömeges szerencsétlenség sérültjeinek ellátásával kapcsolatos begyakorlást hajt végre 2017. november 7-én, kedden reggel 05:00 és 12:00 óra között a Honvédkórházban.

A gyakorlat során az Egészségügyi Központ és az Országos Mentőszolgálat egy elképzelt helyzetben, egy esetleges fővárosi robbantásos merénylet sérültjeinek ellátását gyakorolja. A gyakorlat célja, hogy egészségügyi válsághelyzetek és katasztrófák esetére modellezzük és fejlesszük a tömeges sérültek ellátása kapcsán jelentkező egészségügyi feladatokat és erősítsük az együttműködési készséget.

Ezúton is felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a gyakorlat ideje alatt megnövekedett mentőforgalomra csak a Honvédkórház közvetlen közelében lehet számítani, ami a megkülönböztető jelzések használatából adódó zajjal és esetleges forgalomakadályozással járhat.

A gyakorlat megtartását az Európában állandósult nemzetközi terrorveszély, a terrortámadások, valamint a bármikor bekövetkezhető tömeges balesetek, illetve katasztrófahelyzetek esetleges kialakulásának lehetőségei indokolják. Az országban az egészségügyi háttérintézményeknek, és alaprendeltetésének megfelelően kiemelten a Honvédkórháznak – mint katonai kórháznak is – készen kell állnia a váratlan, rendkívüli helyzetek kezelésére. Az ilyen szituációk kórházi körülmények között történő egészségügyi ellátása komplex felkészülést és továbbképzést, az együttműködési lehetőségek fejlesztését igényli. Magyarországon elsőként hajt végre a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ tömeges sérültek kórházi ellátásával kapcsolatos begyakorlást.

A gyakorlat során a tömeges sérültek ellátását imitált helyzettel teszteljük. A gyakorlat elképzelt, forgatókönyve szerint „2017. november 7-én a reggeli órákban, Budapesten, a XIII. kerületi Lehel téri aluljáróban robbantásos esemény következett be, miután rövid idő alatt közel 100 segélykérő hívás érkezik az Országos Mentőszolgálathoz. Az OMSZ szolgálatvezetése a más régiókból átcsoportosítható mentőjárműveket is azonnal a térségbe irányítja a sérültek ellátásához. Az OMSZ telefonos értesítése alapján 28 fő különféle állapotú és különböző típusú, illetve súlyosságú sérüléssel rendelkező sebesült beszállítását kezdi meg a Honvédkórházba." A gyakorlat kizárólag a Honvédkórházban zajlik, a metróaluljárót és a környezetét nem érinti.

A gyakorlat célja többek között, hogy az intézmény felmérje, hogyan befolyásolja a napi működését, a betegellátást a nagyszámú sérült beérkezése, s hogy a gyakorlatban részt vevő egészségügyi dolgozók elméleti és gyakorlati szinten alkalmazzák a már korábban megszerzett készségeket, elérve ezzel, hogy valóságos szituációban egy jól felkészült, begyakorlott szakmai állomány fogadhassa és láthassa el a betegeket. A forgatókönyv meghatározza a begyakorláson részt vevők pontos feladatát és helyét; a berendelt állomány telefonos riasztásától kezdődően a vizsgálóhelyiségek és műtők előkészítésén, a folyamatosan érkező sérültek fogadásán és sérüléseik szerinti osztályozásán keresztül a diagnosztikai vizsgálatok elvégzéséig, a terápiás vagy műtéti beavatkozás megkezdéséig, illetve a járóbeteg-szakrendelésre történő továbbításig, valamint az ágyfelszabadítás érdekében a már bent fekvő betegek átcsoportosítását és hazabocsátását is.

A begyakorlás előkészítésében és végrehajtásában az MH Egészségügyi Központ több mint 30 osztályának 500-600 egészségügyi dolgozója vesz részt. A most megszerzett tapasztalatokat később feldolgozzák annak érdekében, hogy egy valóságos élethelyzetben hasznosíthatóvá váljanak ezek az ismeretek. A begyakorlás kiemelt jelentőséggel bír az Országos Mentőszolgálattal történő együttműködésben és az egészségügyi dolgozók át- és továbbképzésében is. A későbbiekben hazai és nemzetközi szinten a különböző tudományos rendezvényeken is meg kívánják osztani a Honvédkórház szakemberei a megszerzett tapasztalatokat.

Célunk, hogy a Honvédkórház felkészültségben országos szinten is megőrizze kiemelkedő intézményi szerepét. Ezt szolgálják az Egészséges Budapest Program keretében az MH Egészségügyi Központban beinduló fejlesztések és a most Magyarországon először tervezett egészségügyi gyakorlat is. A gyakorlat tapasztalatairól november 7-én a média bevonásával széleskörűen tájékoztatjuk a közvéleményt.

(A Honvédelmi Minisztérium közleménye)