Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kedvező nemzetközi besorolást kapott a védelmi ágazat

Szöveg: HM Sajtóiroda |  2013. január 29. 18:15

Magyarországon a védelmi ágazat korrupciós kockázatai mérsékeltek − derült ki a Transparency International londoni központjának felméréséből, amelyet nyolcvankét ország hadseregének vizsgálata után készítettek el.  Hazánkat a védelmi korrupciós index alapján csupán kilenc ország előzi meg, a mérsékelt szektorba – velünk együtt − tizenhat nemzet tartozik.

Hetvenhét különböző mutató részletes vizsgálatán alapult a felmérés, amely a védelmi politikát, a védelmi kiadásokat, az ágazat személyi állományát és működését, valamint a védelmi beszerzéseket vette górcső alá.

A vizsgálat kiemeli, hogy a magyar besorolás a viszonylag széles körű kontrollnak köszönhető.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága például érdemben ellenőrzi a védelmi politikát, és az ágazatra jellemzőek a nyilvános szakmai viták is. Növeli a nyilvánosságot, hogy a honvédség költségvetése része az ország költségvetésének, vagyis megtudható, hogy mennyit költ az ország a honvédelemre.

A Transparency International londoni központja nyolcvankét országot vizsgált meg. A védelmi korrupciós index hét sávba – A-tól (nagyon alacsony kockázat) F-ig (kritikus kockázat) − sorolja az országokat a korrupciós kockázat szintje alapján. Ezt az alapján számolták ki, hogy mekkora a korrupció tényleges bekövetkezésének a veszélye és a polgárok milyen gyakran szembesülnek azzal.

Magyarország többek között a Cseh Köztársasággal, Franciaországgal, Japánnal, Lengyelországgal, Lettországgal együtt került a „C" jelzésű, mérsékelt kockázati besorolású „sávba".

További részletek itt!