Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kegyelettel emlékeztek

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2019. november 2. 14:32

Az MH Béketámogató Kiképző Központ egykori parancsnokának emlékhelyénél kezdődött a halottak napi megemlékezés október 31-én, a szolnoki alakulatnál.

1596071247

Az idén elhunyt Mátyus Zoltán nyugállományú ezredes a közel 38 évig tartó katonai pályafutása alatt beosztásaiban kiemelkedő teljesítményt nyújtott, missziós tapasztalatokban gazdag életpályája során egyike volt azon szakembereknek, akik sokat tettek a magyar békefenntartás létrejöttéért, megvalósulásáért. A katonai szervezet parancsnokaként (2004-2009) jelentős része volt abban, hogy 2007-ben a Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) első alkalommal vált az ENSZ által akkreditált tanfolyammá. Ma is az ő parancsnoksága alatt kidolgozott tematikák, nemzetközi programok és kiképzési módszertan a hazai békefenntartó kiképzés alapja.

1596071247

Az MH BTKK katonái és honvédelmi alkalmazottai ezt követően Kiss Róbert posztumusz alezredes emlékhelyénél idézték fel 2006. május 23-át. A tragikus napon, Szolnokon tartott 13. IMOC aknaismereti foglalkozásának előkészítése során végzetes baleset történt, melynek következtében az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kiképzési főnöke életét vesztette. Családja után Kiss Róbert második „szerelme" a munkája volt. Szeretett mindent, ami a tűzszerész tevékenységgel összefüggött, legyen az oktatás, kiképzés, felkészítés, vagy a rendszeresítésre váró tűzszerész eszközök csapatpróbája. Munkáját több kitüntetéssel is elismerték elöljárói.

A megemlékezés végén egy fiatalon elhunyt pilóta emlékének adóztak. 1990. július 28-án a szolnoki szandai réten a földbe fúródott egy kétkormányos vitorlázó repülőgép, pilótája a helyszínen életét vesztette. A Magyar Néphadsereg 10. Honvéd Kollégium és Gimnázium növendéke, Filkó Zsolt azon a végzetessé vált nyári napon, tizenhét évesen a felkészülése során életét áldozta a repülésért. A Magyar Honvédség 10. Középiskolai Honvéd kollégium állománya által 1990. szeptember 15-én állított kopjafa Filkó Zsolt növendék emlékének megőrzésére állít örök mementót.

1596071247