Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kék Horizont

Szöveg: Németh Szilvia százados | Fotó: a szerző felvételei |  2019. november 23. 8:19

A magyar légierő az idei egyik legfontosabb gyakorlatát, a Blue Horizon 19–et tartotta meg november 18-22-e között Veszprémben, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ bázisán. A légierő vezető állományán és szakemberein kívül a szárazföldi haderőnem képviselői, valamint egy német oktató is részt vett a feladatokban.

1596072284

A katonai gyakorlatokról beszélve általában lövészetek, harcjárművek zaja, repülőgépek és helikopterek mozgása jut először eszünkbe. A Blue Horizon gyakorlat ezzel szemben egészen más közegben zajlik, hiszen a Szikla mélyén, tantermi viszonyok között, számítógépekkel körülvéve végzik a munkát a résztvevők. A gyakorlat célja ugyanis az, hogy a NATO-ban alkalmazott módszerek szerint gyakoroltassa a légi műveletek tervezési folyamatait és eljárásait. Ezek az eljárások szabványosítottak és jól dokumentáltak, ami megkönnyíti a munkát, ugyanakkor rendszeres gyakorlást igényelnek.

Szűcs Pál ezredes, a gyakorlat igazgatója elmondta: minden évben más szakterület kap kiemelt figyelmet. Idén a légi műveletek tervezésére fókuszáltak a lehető legtöbb szakterület bevonásával. Most először kapott alkalmat a szárazföldi haderőnem, hogy ne csak megfigyelőként, hanem aktív közreműködőként vegye ki részét a feladatokból. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár két szakembere, Csikos Imre százados és Takó Zoltán százados elmondta, hogy a jövőben is követendő példának tartják a közös munkát. Az itt gyűjtött tapasztalataikat felhasználva sokkal hatékonyabban tudják majd a saját tervezési folyamataikba beépíteni a légierő tevékenységét.

1596072284

A Blue Horizon gyakorlatokon már harmadik éve résztvevő Niels Anderson alezredes – a német légierő képviseletében – a gyakorlatról nyilatkozva kiemelte, hogy szembetűnő és megnyugtató számára a fejlődés, amit évről évre, sőt egy gyakorlaton belül napról napra tapasztal Veszprémben. A jövőben kiemelten fontosnak tartja a gyakorlat összhaderőnemi jellegének erősítését, mert ez a kulcs a feladatok legpontosabb megtervezéséhez.

A gyakorlatot november 21-én megtekintette Kajári Ferenc dandártábornok, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség csoportfőnöke.

1596072284