Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Keresztelő Galíciában

Szöveg: Kiss Balázs főhadnagy |  2015. május 19. 20:44

Magyar, lengyel és német katonák újítanak fel egy katonatemetőt Lengyelországban. A kéthetes munka feszített programja mellett az egyik tartalékos katona keresztelőjét is megtartották.

Május 10. óta vesznek részt magyar, lengyel és német katonák azon a hadisírgondozáson, amelynek során a Łużna településhez tartozó 123. számú katonatemetőt újítják fel Lengyelországban. A domb, amely ma is több száz magyar katona végső nyughelye, a száz évvel ezelőtti gorlicei csata egyik legfontosabb színhelye volt.

1595994055

A kéthetesre tervezett munka első szabad vasárnapján az egyik magyar katona, Tikász Ernesztina tartalékos főtörzsőrmester döntő lépésre szánta el magát, és megkeresztelkedett a bobowai templomban. A civilben a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar nemzetközi tanulmányok szakán végzős hallgató tényleges katonai szolgálata alatt az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Tolna megyei szervezetében lát el hadisírgondozással és honvédelmi neveléssel kapcsolatos feladatokat. Így került a nemzetközi hadisírgondozók közé is. Mint mondta, szülei gyermekkorában nem akarták befolyásolni a vallással kapcsolatos elképzeléseit, s hagyták, ő döntsön, ha úgy érzi, eljött az ideje.

Ez az idő pedig május 17-én jött el, amikor a vasárnapi szentmise után Tikász Ernesztina a magyar csoport összes katonája és a helyi lakosok jelenlétében megkeresztelkedett. A szentség kiszolgáltatója Horváth Kornél hadnagy, az MH Altiszti Akadémia római katolikus tábori lelkésze volt.

Fotó: Árvai Anita hadnagy