Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős megemlékezés Veszprémben

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. szeptember 20. 7:32

Laktanyájuk névadójára, Kossuth Lajosra, valamint jogelőd katonai szervezetükre, az MH 1. Logisztikai és Támogató Zászlóaljra emlékeztek az MH 54. Veszprém Radarezred katonái szeptember 18-án.

A hagyományos kettős megemlékezésen Kerekréti Mihály őrnagy, a radarezred logisztikai zászlóaljának törzsfőnöke beszédében úgy fogalmazott: Kossuth Lajos hazánk legnagyobb jelentőségű forradalmának előkészítője, eszmei megalapozója, majd azt követően az 1848-49-es forradalom – és szabadságharc vezetője volt. Hozzátette: a világosi fegyverletételt követően külföldön képviselte tovább a forradalmi eszméket.

1596000375

„Az abban a korszakban lezajlott változások vezéralakja Kossuth Lajos volt. Gondolkodásmódjának egyik alappillére a nemzethez való hűség volt, a másik pedig a szabadság parancsoló igénye, ami mindmáig Nyugat-Európa leginkább időt álló eszméje" – fogalmazott az őrnagy.

1596000375

A Kossuth-szobornál többek között Brányi Mária, Veszprém alpolgármester asszonya, Zentai László ezredes, a radarezred parancsnoka és Alasztics Ágnes őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ, Toborzó Részleg vezetője helyezte el a megemlékezés koszorúit. A kopjafánál Zentai László ezredes mellett Simon Gyula Mátyás alezredes, az alakulat logisztikai zászlóaljának parancsnoka hajtott fejet a logisztikus elődök emléke előtt.

1596000375

Az MH 1. Logisztikai és Támogató Zászlóalj 2007-tel bezárólag 52 éven keresztül szolgálta a hazát, a laktanyában álló kopjafa mindazok emlékét hivatott őrizni, akiknek neve valamilyen módon egybeforrt az egykori zászlóaljéval.


Fotó: a szerző felvételei