Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiemelten kell foglalkozni a katasztrófákkal

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. szeptember 15. 13:30

Az elmúlt időszakokban kiemelten sokat kellett foglalkozni a katasztrófákkal Magyarországon is – mondta dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára szeptember 15-én, csütörtökön, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

1596019844

A helyettes államtitkár a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer aktuális kérdései című konferencián elmondta: ennek valószínűleg több társadalmi és természeti oka van, de azt is jelzi, hogy megváltozott a viszonyunk a környezetünkhöz, illetve a felhalmozott javakhoz. A honvédségnek ugyan nem elsődleges szerepe a katasztrófahelyzetekben való helytállás, de a rendelkezésre álló eszközei, felkészültsége és szervezeti hatékonysága mégis fontos szereplővé teszi. Dr. Földváry Gábor emlékeztetett, hogy az új törvényi változás – hasonlóan a honvédelemhez − nemzeti ügyként definiálja a katasztrófahelyzetekre való felkészülést és azok kezelését.

1596019844

Dr. Kádár Pál dandártábornok, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály vezetője előadásában bemutatta a 2014-ben átalakult rendszert, a jogi környezetet és a vezetési struktúrát. Megjegyezte: a rendszert az elmúlt két évben nem kellett működésbe hozni, hiszen nem voltak nagyobb katasztrófahelyzetek Magyarországon. A katasztrófavédelemről szóló törvény hangsúlyozza, hogy ezeket az eseményeket egyetlen szervezet sem tudja egyedül kezelni, és előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a belügyi szervek mellett a honvédség bevonására is szükség van. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a katonák bevetése, irányítása átkerülne a mindenkori belügyminiszter alá. Ezért van szükség a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottságra, amely fel van hatalmazva a legmagasabb szintű döntések előkészítésére és az információk továbbítására például a miniszterelnök felé. Az ágazati katasztrófavédelmi rendszer élén a honvédelmi miniszter áll, aki a vezetéshez fűződő jogot delegálta a közigazgatási államtitkárságnak, amely a védekezéshez szükséges forrást is biztosítja. A katasztrófák elleni fellépésnek két fontos pillére van: az egyik a felkészülés, a másik pedig a védekezés – ismertette a dandártábornok.

1596019845

A konferencián előadások hangzottak el a fejlesztési lehetőségekről és a helyi szervek szerepéről az országos rendszerben. Korábbi gyakorlaton szerzett tapasztalat bemutatásával részletezték a Magyar Honvédség feladatait egy egészségügyi válsághelyzetben és szó esett – Jackovics Péter tűzoltó ezredes előadásában – a HUNOR mentőcsoportról, illetve annak feladatairól is.

Fotó: Rácz Tünde