Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzésen a harci búvárok

Szöveg: Virágos-Kis Sándor őrnagy | Fotó: K. G. őrmester |  2020. június 17. 20:33

Víz alatti tájékozódás, partszakasz víz alatti megközelítése és elfoglalása: ezek a feladatok kaptak nagy hangsúlyt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár harci búvárainak kiképzése során.

1596080716

A búvárcsoportok – feladatrendszerükből adódóan – kiemelt figyelmet fordítanak a vízi kijuttatási módok gyakorlására, amely történhet víz alatt, víz felszínén úszva, vagy valamilyen úszó jármű segítségével. Az ilyen típusú feladatok a bonyolultságuk miatt sok gyakorlást és összeszokott alegységet igényelnek, ezért a harci búvárok rendszeresen gyakorolják együtt a vízi kijuttatást.

A kiképzési merülések megkezdése előtt a búvárok felfrissítették a légzőkészülékek előkészítésével, használatával és a merülés során betartandó rendszabályokkal kapcsolatos ismereteiket. A kiképzés során nappal és éjszaka is nyílt és zárt rendszerű készülékeket használtak.

1596080717

Az éjszakai kijuttatás biztosította a meglepetésből adódó előnyöket, valamint a csoport rejtettségét az ellenség vizuális felderítésével szemben.

A párban és csoport kötelékben is teljesített feladatok során a merülési technikák mellett a harci búvárok folyamatosan finomították a harcászati eljárásokat is.

GALÉRIA