Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzők a gyakorlaton

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2012. október 8. 11:52

Bár a jelenleg Hetényegyházán – az MH Veszélyesanyag Ellátó Központ üzemanyag-ellátó raktárában – folyó Safety Fuel 2012 gyakorlat önmagában is látványos, a folyamat, amelybe illeszkedik, még szebben mutatja a magyar üzemanyag-ellátó logisztikai képességek fejlődését.

1595942758

Besenyei Gergely százados, az MH VEK üzemanyag-ellátó részleg részlegvezető-helyettese, Tóth Szilárd zászlós, az MH VEK üzemanyag-ellátó raktár technikaieszköz-raktárvezetője és Solti László főtörzsőrmester, az MH VEK üzemanyag-ellátó részleg beosztott zászlósa kiemelkedő szerepet töltenek be ebben a folyamatban. A „Joint Logistics" projekt keretében február-márciusban együtt vettek részt a németországi Putlosban rendezett hathetes tanfolyamon, mely többek között arra készítette fel őket, hogy itthon kiképezzék kollégáikat.

A részvételnek – a többéves szakmai tapasztalat és az üzemanyag szakági képesítés mellett – előfeltétele volt a missziós múlt is. Besenyei százados leginkább a 2011-ben Afganisztánban német vezetés alatt álló logisztikai mentorcsoportban három hónapig végzett üzemanyag-ellátási mentori tevékenységre építhetett a tanfolyam során.

„Tapasztalataim maximálisan igazolták a németekről bennünk élő általános képet: mindenben hihetetlenül precízek. Profizmusuk nyitottsággal párosult, így duplán könnyű volt velük együtt dolgozni" – mondja.

1595942758

Tóth zászlós és Solti főtörzsőrmester már összeszokott párost alkotnak, hiszen a PRT ötödik váltásában laboránsként, illetve laborvezetőként dolgoztak azért, hogy a műveleti területen felhasznált üzemanyag minősége megfelelő legyen. Ehhez egyébiránt német minőségellenőri tanúsítvány kellett.

„2007-ben Putlosban már részt vettünk a Combined Delivery többnemzeti gyakorlaton, ahol az üzemanyag-keresztkiszolgálás volt a fő csapásirány" – emlékszik vissza Tóth Szilárd. „Afganisztánban élesben is kipróbálhattuk a korábban megismert eszközöket és eljárásokat."

Miután 2011 őszén átadás-átvételi és anyagismereti kiképzést kaptak, összesen hét magyar vett részt a németországi tanfolyamon, de – az elméleti táboriüzemanyagraktár-tervezési és a gyakorlati csővezeték-építői modul elvégzése után – csak hárman szereztek szivattyúkezelői jogosítványt. A WARDAM rendszer üzemeltetésére felkészítő képzés színvonalára jellemző, hogy ezt a Bundeswehr adja ki, és követelményrendszere megegyezik a német kollégák elé állítottakkal. Külföldiként a három magyar szerzett elsőként ilyen képesítést.

1595942759

Hazatérése után a trióra kiképzői feladatok vártak: augusztusban nyolc kollégájukat kellett kéthetes célorientált képzés során felkészíteni a Safety Fuel 2012 gyakorlatra. Ez komoly kihívás volt. Az eredeti angol nyelvű anyagokat jelenleg is fordítják, így csak saját jegyzeteik és személyes tapasztalataik álltak rendelkezésre. A legnagyobb feladat olyan tematika összeállítása volt, mely a rövidebb idő alatt is átadható, de önmagában egységes rendszert alkot és a gyakorlatban is alkalmazható.

„Rengeteget tanultunk a kiképzési feladatra történő felkészítés során. A végrehajtás alatt hihetetlen mértékben mélyült el tudásunk, és persze több dolog van, amit legközelebb egy kicsit másképp csinálnánk" – meséli Solti László.

Hetényegyházán ők hárman egy kicsit más szemmel figyelik a többiek munkáját. Az általuk kiképzettek helytállása mindennél megbízhatóbb visszajelzés a kiképzői munkájuk hatékonyságáról. Az eddigi tapasztalatok igen pozitívak. Besenyei százados kiemelte, hogy a kommunikációs tapasztalatok rácáfoltak az ezzel kapcsolatos előzetes aggodalmakra. Ez az első olyan gyakorlat, ahol a végrehajtó állomány tagjainak napi szinten kell szorosan együttműködniük, és mindenki profiként teszi a dolgát: ugyanazt a szakmai hátteret felhasználva alkalmazzák ugyanazokat az eszközöket.
A gyakorlattal kapcsolatos elvárásuk azonos: óriási mennyiségű, felbecsülhetetlen értékű tapasztalatra számítanak.

1595942760

A Safety Fuel 2012 utóélete legalább annyira fontos, mint a sikeres előkészítés és végrehajtás. A minden részletre – például: építés, üzemeltetés, karbantartás, jogi háttér, dokumentáció, biztonságtechnika – kiterjedő, magas színvonalú tapasztalat-feldolgozás elengedhetetlen ahhoz, hogy az eddigi munka gyümölcse beérjen. Bíznak abban, hogy ez megvalósul. Szeretnének kiképzőkként minél jobban hozzájárulni ehhez. Nehezíti munkájukat, hogy – az évek óta csapatban együtt dolgozó német kollégáktól eltérően – ők alkalmi kötelékként tevékenykednek, hiszen nem egy alakulatnál szolgálnak. Mindazonáltal karrierjük eddigi csúcsának tartják, hogy idáig eljutottak, és úgy gondolják, kár lenne itt megállni.

Remélik, hogy egyszer akár vegyes német−magyar, akár nemzeti hozzájárulás részeként kiajánlott képességgé állnak össze a megszerzett ismeretek. Ennek feltétele a világon bárhol elfogadott, akkreditált képzés kialakítása – akár német kiképzők közreműködésével, akár önállóan. Mint mondják: ha parancsot kapnak, ők készen állnak arra, hogy teljesítsék.

Fotók: Juhász László százados