Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Klapka Györgyre emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

Szöveg: Snoj Péter |  2019. május 17. 14:15

Klapka György felújított sírjánál tartottak koszorúzással egybekötött megemlékezést a Fiumei úti sírkertben május 17-én. A helyettes hadügyminiszter halálának százhuszonhetedik évfordulója alkalmából rendezett tiszteletadáson Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes méltatta az egykori honvéd vezérőrnagyot.

1599202860
Klapka György emlékezetét – a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandáron túl – számos emlékhely őrzi hazánkban, köztük a honvédtábornok Fiumei úti sírkertben található nyughelye is. Fejfáját halálának 127. évfordulóján – a Nemzeti Örökség Intézetének köszönhetően – felújított állapotában koszorúzták meg. Köszöntőjében Kárpáti Katalin, a szervezet főigazgató-helyettese tolmácsolta a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatójának, Radnainé dr. Fogarasi Katalin gondolatait. Mint elhangzott, az emlékműként is szolgáló sírhelyet a legmodernebb módszerekkel, összesen hat és fél millió forintból újították fel, amely így a Fiumei úti sírkert egyik legszebb szobrává vált.

1599202860
Németh Szilárd beszédében köszönetet mondott az intézet munkatársainak azért, amiért elhivatottan ápolják a magyar történelem nagyjainak emlékét. Mint fogalmazott, a ma átadott mementó méltó emléket állít az 1848/49-es szabadságharc egyik legkiválóbb tábornokának. „Klapka György egész életével, elhivatott munkájával katonaként és később országgyűlési képviselőként is mindig hűségesen szolgálta hazáját" – emelte ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes. Németh Szilárd aláhúzta: az utókor egyik legfontosabb feladata, hogy méltó módon emlékezzünk meg egykori hőseinkről. „Az 1848/49-es szabadságharc hadvezérei, katonái mintát adnak nekünk. Hősies helytállásuk, meg nem alkuvó bátorságuk vezérfonalként szolgálnak a mi életünkben is." Hozzátette, hogy legfőbb nemzeti értékeink több mint másfél évszázad elteltével sem változtak. „Az eszmék, amelyekért elődeink – életük árán is – küzdöttek: a nemzeti szuverenitás, függetlenség, szabadság és ezek megóvása ma is legfontosabb célkitűzéseink közé tartozik. Ma is minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk védelmük érdekében" – mondta el beszédében.

A megemlékezést koszorúzás zárta, amely során mind a Honvédelmi Minisztérium, mind a Magyar Honvédség több szervezetének képviselői – köztük Erdélyi Lajos, a honvédelmi tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára – katonai tiszteletadással adóztak a honvédtábornok, helyettes hadügyminiszter emléke előtt.

1599202860
A szerző felvételei