Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kockacukorból tüzet

Szöveg: Nyikos Krisztián tartalékos őrmester |  2014. szeptember 21. 9:23

Szeptember 18-án tartotta egész napos túlélőfoglalkozását a Bakonyban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalja. A felderítők frissítették rejtekhelyépítéssel, tűzgyújtással, víztisztítással kapcsolatos ismereteiket.

1595979328

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság által vezetett „Közös Fellépés 2014" gyakorlatsorozaton szeptember közepétől októberig tartó gyakorlatukkal a debreceni felderítők is részt vesznek. A „Rejtett Portya 2014" elnevezésű gyakorlat három hete alatt a felderítők változatos foglalkozásokat hajtanak végre.

1595979328

A mélységi és csapatfelderítő századok a járőrözés végrehajtása és a rejtett figyelő kiépítése mellett a tereptan-foglalkozásokon a modern kornak megfelelő eszközökkel gyakorolják a terepen történő tájékozódást.
Munkájukból adódóan a felderítőkatonák könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe az ellenséges vonalak mögötti területen, amikor csak a természetben fellelhető tárgyakra, valamint a kéznél lévő felszerelésükre támaszkodhatnak a túlélés érdekében. A foglalkozás három alapvető tárgykörre épült: a katona pihentetésére, a tűzgyújtásra, valamint a víznyerési és táplálékszerzési technikákra. A rejtekhelykészítés alapvető fortélyai mellett azt is átismételték a felderítők, hogy kockacukorral és némi gyújtófolyadékkal hatékony tűzgyújtó eszköz készíthető, illetve némi hamu, moha és kavics felhasználásával akár a pocsolyavíz is tisztítható és iható.

1595979328

A foglalkozásokon begyakorolt ismereteket a mélységi felderítőkatonák felhasználják majd az október elején kezdődő „Strong Will 2014" elnevezésű gyakorlaton, amelyen francia katonákkal együttműködve hajtanak végre közös szakharcászati feladatokat és helikopteres ejtőernyős ugrást.

1595979329