Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komplex kiképzésen a honvéd koronaőrők

Szöveg: Ádány Zoltán százados és Ozsváth Sándor főhadnagy |  2013. december 27. 8:55

Komplex kiképzésen vettek részt a közelmúltban a honvéd koronaőrök. A felkészítés célja – az  alapképességek fejlesztésén túl – a speciális katonai képességek megszerzése, illetve magasabb szintre emelése volt.

Az intenzív egyhetes kiképzés több egymástól eltérő és különböző feladatkörű részből állt. A téli kiképzés helyszíne, a püspökszilágyi kiképzőbázis és lőtér kiváló adottságokkal rendelkezett az összetett feladatok végrehajtásához. A terep adottságai ideálisak voltak a különböző szituációk begyakorlására, valamint speciális lövészetek lebonyolítására.

1595964926
Harcászat

A feladatok elméleti, úgynevezett tantermi foglalkozásokkal, a már meglévő ismeretek felújításával, valamint géppuska, gépkarabély és pisztoly, illetve komplex lőgyakorlatokkal kezdődtek. A Szent Korona és a koronázási ékszerek menekítésére szolgáló eszközt egy lőszeres láda imitálta. Ezt a ládát kellett a katonáknak egy adott helyről védett helyre biztonságosan eljuttatniuk. A feladat végrehajtása során a koronaőrök többször kerültek tűzharcba…

A menekítést begyakorló feladatokat kiegészítette éjszakai harcászat, rádióforgalmi ismeretek alkalmazása, sebesültszállítás, vegyvédelmi, valamint a helységharchoz köthető tevékenységek gyakorlása is. Ezek a feladatok mind fizikailag, mind mentálisan próba elé állították a katonákat.

Kimondottan a túlterheléses képzés volt az elsődleges cél: a gyakorlat résztvevői megtapasztalták a fájdalmon, a látás korlátozásán, a hidegen a fáradságon az alvás elvonásán keresztül a saját képességeik határát, a tűrésküszöbük megnőtt. A katonák felkészítését és a parancsnokok munkáját egy pszichológus is segítette.

1595964926
Helikopteres kimenekítés

A nehéz feladatok mellett az időjárás sem kímélte a koronaőröket. Megtapasztalhatták, milyen az, amikor negatív hőmérsékleti tartományban kell összetett feladatokat megoldaniuk. A téli hideg időjárás tovább romlott az éjszakai harcászati feladatok során. Aki hajtott már végre télen ilyen jellegű feladatot, az pontosan tudja, hogy az időjárás milyen nagymértékben lehet a katona barátja vagy éppen az ellensége.

A koronaőrök kiképzése során az időjárás segítségével egy plusz „ellenséget" is sikerült beiktatni az éjszakai harcászat során, hiszen szinte végig fagypont alatti hőmérséklettel és esővel találkoztak. A másik leküzdendő ellenséget az idősebb katonákból kialakított alájátszó csoport alkotta, akik folyamatos rajtaütésekkel és zavarással nehezítették a feladatok végrehajtását. A kiképzési feladatok másnap reggel tovább folytatódtak.

A tapasztaltabb, Irakot és Afganisztánt megjárt altisztek bevonásával már nappali fényviszonyok között került sor az épületharcászat gyakorlására.
Külön érdemes kitérni a kiscsoportos műveleti egységek helikopteres kiemelésére. Ennek a feladatnak a keretén belül a koronaőrök begyakorolták a helikopteres ki- és beszállást, valamint a leszállásra alkalmas terepszakasz kiválasztását és biztosítását. Az ilyen jellegű feladatok végrehajtása a helikopter leszállását biztosító állománytól nagy összeszokottságot kíván. Egy ismeretlen terepre történő leszállás mindig hordoz némi kockázatot magában, ezért a fogadást előkészítő katonáknak, ha kis mértékben is, de meg kell tanulni a helikopterpilóta fejével gondolkozni. Ezen feladat sikerét alapvetően meghatározza a helyes terület és talajfelszín kiválasztás, a szélirány meghatározás, a terület biztosítása, a kapcsolatfelvétel és a terület – füsttel történő – megjelölése.

1595964926
Helységharc

A komplex jellegű kiképzési program lehetőséget biztosított a parancsnoki állomány és a beosztott koronaőrök egyéni teljesítményének értékelésére is. A Honvéd Koronaőrségnél szolgálatot teljesítőknek ugyanis folyamatosan magas szinten kell tartani képességeiket, hiszen esküjük szellemének megfelelően bármikor, ha a Szent Koronát veszély fenyegeti, helyt kell állniuk. Nem elég a T4-es testnevelési szint fenntartása, a koronaőrség tagjainak folyamatosan számos területen képezniük kell magukat. A Honvéd Koronaőrségnél folyó gyakorlásnak nem csak az a célja, hogy az alegység profiljának megfelelő állományt képezzen, hanem az itt folyó oktató-nevelő munka során olyan altisztek kinevelése is, akik a hétéves koronaőri szolgálat lejártát követően a csapatokhoz visszakerülve elhivatottságukkal és szakmai képzettségükkel az altiszti állomány gerincét képezhetik, valamint példaképpé válhatnak a fiatalabb korosztályokhoz tartozó katonák számára.

A Honvéd Koronaőrség szervezeti és szakmai fejlődésének keretében a 2014-es év során tovább fog folytatódni az általános és speciális katonai képességek fejlesztése. Ennek szellemében, 2014-ben a koronaőrök vízi- és légi szállításhoz köthető kiképzéseken vesznek majd részt.

1595964926
Éleslövészet



(December 27-én 14 óra 30 perckor a Kossuth Rádió Regényes történelem című műsorában Ádám Barnabás ezredes, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka lesz a vendég.) 

* * *

Frissítés! Az elhangzott beszélgetés meghallgatható a Kossuth Rádió hangtárában!


Fotó: a szerzők felvételei