Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kompról a víz alá

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2020. július 17. 11:08

Sisakos merülést hajtottak végre az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárai. A pontonhídelemről indított végrehajtások számos kihívást rejtenek, éppen ezért hatalmas odafigyelésre és csapatmunkára volt szükségük a katonáknak.

1596082416

A sisakos munkabúvár-kiképzés elsődleges célja, hogy felkészítse a katonabúvárokat az MBF 2005 típusú sisakos búvárfelszerelés hatékony alkalmazására. Az alapvető merülési és víz alatt végrehajtandó feladatokat nehezítette, hogy a szentesi katonák az ezred hídépítő zászlóalja által rendelkezésre bocsátott és helyszínre vontatott kompról dolgoztak. Ez azt jelentette, hogy a búvárok a Tisza nyílt vizén kikötött és lehorgonyzott komp 60 tonnás platformjáról ugrottak a vízbe, és a foglalkozás feladatait az ugyaninnen felügyelő bajtársaik rádiós irányítását követve hajtották végre.

Kovács János Richárd törzsőrmester, a hídépítő zászlóalj rajparancsnoka elmondta, hogy az elmúlt egy hét tematikája munkavégzés a víz alatt volt, amely során a munkabúvároknak iszapot kellett szivattyúzniuk, hegesztettek vagy épp különböző rögzítéseket készítettek, miközben az oxigén-utánpótlásukról a kompon berendezett levegő-ellátórendszer gondoskodott. „A feladat-végrehajtás igen összetett ilyenkor, hiszen folyóvízbe merülünk, ez önmagában kihívást jelent egy búvárnak. Már csak mozogni is sokkal nehezebb, mint állóvizekben. Több levegő fogy, nagyobb a fizikai igénybevétel és mindemellett nagyon meleg van, amit a búvárruhákban igen nehéz elviselni a felkészülés alatt." Kovács törzsőrmester hozzátette: persze a komfortérzet hamar változik, mikor végre vízbe merülhetnek.

1596082416

Kiemelte azt is, hogy egy ilyen, kompról folytatott végrehajtás során számos alegység szoros együttműködésére, kiváló csapatmunkára van szükség annak érdekében, hogy a foglalkozás mindvégig biztonságos maradhasson.

Ez a képesség kiválóan alkalmazható például olyan helyzetekben, amikor az ezred felderítőszakaszának szonárja valamilyen tárgyat derít fel. Ilyen esetben a helyszín közvetlen közelébe vontatják a kompot, amelyről gyorsan, biztonságosan végrehajtható a munkabúvárok merülése az azonosítandó vagy épp kiemelendő víz alatti tárgyhoz.

GALÉRIA