Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könyvbemutató a Stefánián

Szöveg: Révész Béla |  2018. szeptember 26. 10:43

Kis-Benedek József Katonai biztonság Marokkótól Iránig című, a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent könyvét mutatták be a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban szeptember 24-én, hétfőn.

1599193460
Idén jelentette meg a Zrínyi Kiadó Kis-József Benedek Katonai biztonság Marokkótól Iránig című kötetét. A szerző nyugállományú katona, oktatói munkát folytatott a Corvinus  Egyetemen, külső óraadóként  jelenleg is tanít az NKE Hadtudományi Doktori Iskolában és a Zsigmond Király Főiskolán. Tagja a Magyar Hadtudományi Társaságnak, ahol elnökhelyettesként és a Nemzetbiztonsági Szakosztály elnökeként tevékenykedik. Kis-József Benedek főként a radikális iszlamista terrorizmus és a Közel-Kelet elismert szakértője. A témakörben több mint száz publikációja jelent meg.
 
A Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központban a szerző által bemutatott kötet ajánlójában prof. dr. Padányi József vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese így jellemezte Kis-József Benedek munkáját: „A könyv nem hitegeti az olvasót azzal, hogy közel a megoldás. Azt sem hallgatja el a szerző, hogy a kívülről történt beavatkozások sem oldották meg a felhalmozódott problémákat, sőt számos országban – tudatlanságból, a helyzet hibás felméréséből, belpolitikai okokból – hozzájárultak a stabilitás gyengüléséhez. Ezért is állítom meggyőződéssel, hogy a szerző munkája hiánypótló. Minél többen elolvassák, minél több döntési helyzetben lévő vezető mélyül el az elemzésekben, annál megalapozottabb döntések születhetnek. Nyugtalanító megállapítások vannak a műben, de ez a lehetőség adhat némi reményt a jövőre nézve."

1599193460
A szerző a bemutatón elmondta: a közel-keleti történéseket sok szempontból lehet elemezni, ő azonban kifejezetten katonai aspektusból vizsgálta művében a térséget. „Azt a térséget, amely komoly hatással van Európára, mind politikai, mind biztonsági szempontból, s amely a világnak az a területe, amely kompromisszumos vagy diplomáciai megoldások helyett leginkább a háborút tekinti a konfliktusrendezés eszközének" – mondta Kis-József Benedek.

A szerző rámutatott: gazdasági, társadalmi, vallási, politikai és szociális problémák tömkelege vezetett egykor az arab tavasz néven ismert eseményekhez, azonban azok hatásai a mai napig érezhetők, s nem csak a térségben, de szerte a világon. Mint mondta, a változások nem hogy sikert nem hoztak, de semmiféle megoldást nem jelentettek a problémák gyökerére. A szír-iraki válság kapcsán a szerző hangsúlyozta: az szoros összefüggésben áll a menekültválsággal és az Európában elkövetett terrorcselekmények felerősödésével, amely ellen a kontinens döntéshozóinak sokkal hatékonyabban kell fellépni az eddigieknél.

1599193460
Kis-Benedek József  kötetében külön fejezetekben foglalkozik a térségek biztonsági struktúrájával, a biztonságpolitika katonai elemzésével, az egyes államok katonai erejének jellemzésével, az arab fegyveres erők minőségével, az arab tavasz következményeivel, az Iszlám Állam szerepével, a migrációs kihívásokkal, valamint a térség változásainak az Európai Unióra gyakorolt hatásaival.

A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent könyv itt rendelhető meg.

1599193461
Fotó: Tóth László