Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hiánypótló alkotás született

Szöveg: Takács Vivien |  2018. szeptember 26. 9:26

Bemutatták Szigetvári Tamás Európai integráció és/vagy keleti nyitás – Török külpolitikai és külgazdasági dilemmák a 21. század elején című könyvét Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban szeptember 25-én.

1599193458
A kerekasztal-beszélgetéssel összekötött bemutatót a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományos Szakkönyvtára szervezte. A programon a szerzőn kívül Egeresi Zoltán, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont tudományos munkatársa és Miletics Péter tanácsos, a HVK Tudományos Kutatóhely vezető kutatója, a Szegedi Egyetem ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet mesteroktatója is részt vett.

A több mint kétszáz oldalas könyv azt igyekszik felvázolni, hogy Törökország jelenlegi kormányának milyen problémákkal kell szembenéznie részben geostratégiai helyzetéből, részben külgazdasági kapcsolatrendszeréből fakadóan, részben pedig azért, mert Törökország szomszédságában az elmúlt években jelentős változások következtek be, mint például az arab tavasz, vagy éppen a szíriai polgárháború. „A könyv négy nagy egységből áll, amely az Oszmán-Török Birodalom történetétől egészen 2016-2017-ig áttekinti a török állam problémáit, gazdasági helyzetét. Mindezt úgy teszi, hogy közben felhívja az olvasó figyelmét arra a tényre, hogy Törökország különleges helyzetben lévő ország" – méltatta a kötetet Miletics Péter tanácsos.

1599193458
A HVK Tudományos Kutatóhely vezető kutatója kérdésünkre válaszolva elmondta: a HVK Tudományos Kutatóhely keretén belül működő nemzetközi és regionális tanulmányok munkacsoport új kutatási irányokra fókuszál. Közép-Kelet-Európa, a Balkán és a Baltikum, valamint Oroszország mellett a kutatási területek közé tartozik – többek között – a Közel-Kelet és azon belül Törökország is.

A könyv szerzője, Szigetvári Tamás politológus-közgazdász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Intézetének egyetemi docense, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa érdeklődésünkre elmondta: a könyv összefoglalja azokat a részkutatásokat, amelyeket az elmúlt két évtizedben Törökország témakörében végzett. Hozzátette: könyvét mindenkinek ajánlja, aki mélyebben szeretne Törökország növekvő geopolitikai és geostratégiai helyzetével foglalkozni.

A rendezvény házigazdája Szabóné Szabó Andrea alezredes, a HVK Tudományos Kutatóhely megbízott osztályvezetője volt, aki szólt a kutatóhelyen működő munkacsoportok tevékenységéről és a következő rendezvényekről is.

1599193459
Fotó: Rácz Tünde