Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korábban is bekövetkezhetett volna a német megszállás

Szöveg: Antal Ferenc |  2013. február 9. 11:05

1942 januárjában már nem volt választásunk a háborúban való részvételt illetően – hangzott el azon a konferencián, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara (NKE HHK) szervezett az NKE Zrínyi-termében február 6-án. A neves történészek részvételével lezajlott tudományos emlékkonferencia a magyar királyi 2. honvéd hadsereg 70 évvel ezelőtti háborús szerepvállalását, illetve doni tragédiáját idézte fel.

1595949024

Az előadások megkezdése előtt dr. Boldizsár Gábor, az NKE HHK dékánja köszöntőjében elmondta: a konferencia lehetővé teszi, hogy a 70 évvel ezelőtti események tapasztalatait a mai katonai oktatásban is felhasználhassák.

Dr. Kaló József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtörténelem-tanára „A magyar 2. hadsereg hadműveleti területre küldését eredményező tárgyalások"  témájában tartott előadást.

1595949024

Miután a német Wehrmacht seregtestei 1941 decemberében vereséget szenvedtek Moszkva alatt, Magyarország még inkább kényszerpályára került. Míg a németek 1941-ben minden önkéntes felajánlkozást szívesen fogadtak, 1942 januárjában már egyértelműen követelték a fegyvertárs államok nagyobb arányú részvételét a Szovjetunió elleni háborúban.
Amikor előbb Ribbentrop német külügyminiszter, majd Keitel vezértábornagy, a német véderő-főparancsnokság főnöke is megérkezett Budapestre, a jelentősebb részvétel már nem lehetett kérdés. A magyar fél legfeljebb a részt vevő erők létszámában próbálhatott kompromisszumot kötni. A németek világosan jelezték: „a segítség elmaradásának következményei fel nem mérhetők".  Magyarország már 1942-ben német megszállás alá kerülhetett volna, és olyan bábkormány vehette volna át az irányítást, amely akár a teljes magyar haderőt a frontra küldhette volna.

A magyar politikusok és katonai vezetők a román veszélyre hivatkozva igyekeztek csökkenteni a magyar részvételt, Szombathelyi Ferenc vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke pedig a honvédség hiányosságaira hívta fel a németek figyelmét. A kényszerpályára került magyar vezetésnek nem volt választása, a német külügyminiszter ígéretet kapott arra, hogy a magyar fél hajlandó lehetőségeinek határáig elmenni. A helyzet a politikai fronton tehát eldőlt.

Keitel tábornagy már konkrét követelésekkel érkezett. A parázs vitákkal tarkított, feszült tárgyalások során a magyar fél sokszor késélen táncolt, hiszen a német igények igen nagy meglepetést okoztak. Az érdemi megbeszéléseken a román veszély, az erősödő szovjet hadsereg, illetve az elégtelen felszerelés voltak azok a tényezők, amelyekre hivatkozva a magyarok próbálták a német követeléseket csökkenteni. Felmerült a veszélye a tárgyalások megszakadásának is, ami beláthatatlan következményekkel járt volna − végül sikerült Keitellel kompromisszumos megoldást kötni. A két vezérkar közti tárgyalásokon a magyar hadsereg németek általi felszerelésének lehetősége is felmerült, ez azonban a valóságban soha nem következett be. A magyar királyi 2. honvéd hadsereg egy lényegesen erősebb, technikailag és emberanyagban jelentős fölényben lévő Vörös Hadsereggel került szembe, aminek következményeit ismerjük.

1595949024

Prof. dr. habil. Szakály Sándor vitéz Jány Gusztáv vezérezredes, a magyar 2. hadsereg parancsnokának életéről tartott előadást. A nagy formátumú hivatásos katonatiszt megítélése a mai napig ellenmondásos, egy azonban biztos: kegyelmet nem kérve állt a kivégzőosztag elé 1947-ben a Gyűjtőfogház udvarán.

Az ezt követő előadások a doni hadműveletek szinte minden fegyvernemét érintették, a repülőkötelékek alkalmazásától a páncélosokig. Dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója a kisegítő munkaszolgálat alkalmazásáról tartott előadást, majd szó esett a magyar 2. hadsereg hadműveleti területen végrehajtott vállalkozásairól is, amelyek az információszerzés legfontosabb módjai voltak ebben az időszakban.
A téma szakértője, dr. Horváth Csaba alezredes, az NKE docense a honvedelem.hu-nak elmondta: a magyar virtusnak nagy szerepe volt abban, hogy ezek a vállalkozások sikeresek voltak.

1595949024

Fotók: Tóth László