Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzás és megemlékezés Herenden

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2019. január 31. 14:25

Ötven esztendővel ezelőtt történt, halálos kimenetelű vasúti baleset katonai és civil áldozataira emlékeztek a herendi vasútállomáson, január 31-én. Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokság parancsnokhelyettese úgy fogalmazott: a haderő sosem felejti el az áldozatokat.

1599198545
Hiába alkalmazott úgynevezett gyorsfékezést a mozdonyvezető, a váltóállítási hiba miatt a rossz vágányra kanyarodott gyorsvonat mintegy 70 kilométer/órás sebességgel ütközött egy kijárásra várakozó tehervonatba, melyen a Lentibe diszlokált, 26. Gépkocsizó Lövészezred katonái várták, hogy a bakonyi hadgyakorlatuk után hazatérjenek. Az 1969. január 31-én történt balesetben tíz katona és a szerelvény mozdonyvezetője veszítette életét.

1599198545
Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese emlékező beszédében aláhúzta: ötven esztendővel a tragédia után nehéz okos, vagy bölcs szavakat mondani, de a legfontosabb: itt állunk most is, és emlékezünk. „Annak idején Lentiben sem felejtettünk megemlékezni az áldozatokról, és most is az emlékezés vágya hozott ide bennünket. A Magyar Honvédség soha nem felejti el életüket veszített bajtársait" – mondta az altábornagy, akinek kérésére a jelenlévők néma főhajtással is tisztelegtek a herendi vasúti baleset áldozatainak emléke előtt.

1599198545
A 2016-ban felavatott márványtáblánál koszorút helyezett el többek között dr. Böröndi Gábor altábornagy, Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) elnöke, Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka is. Herend és Lenti polgármesterei mellett bajtársi egyesületek és civil szervezetek is lerótták kegyeletüket.

A megemlékezés a Magyar Honvédség, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a MÁV és Herend városának együttműködésével valósult meg.

1599198545
Fotó: a szerző felvételei