Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzással emlékeztek a híres aviatikusra

Szöveg: Bodoróczkiné Bazsika Brigitta százados |  2015. november 21. 10:40

Kvasz Andrásra emlékeztek november 13-án, a szolnoki Ittebei Kiss József Helikopter Bázison az MH Ludovika Zászlóalj Kvasz András Század és az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Repülő Intézet oktatói, valamint meghívott vendégeik.

1596004278

November közepén a Szolnokon tanuló honvédtiszt-jelöltek, tanáraik, a repülés iránt elkötelezett kollégák megállnak egy főhajtásra Kvasz András emléktáblája előtt. Négy évvel ezelőtt, ugyanilyen ködös reggelen készült a század Baranyai György őrnagy vezetésével a zászlóadományozó ünnepségre. A zászlót Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése ajándékozta a honvédtiszt-jelölteknek, elismerve a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj tevékenységét, amellyel hozzájárul a „repülés iránt elkötelezett" honvédtisztek képzéséhez.

1596004278

„Kvasz András méltó példakép a Szolnokon tanuló, katonai pályafutásukat kezdő honvédtiszt-jelöltek számára. Úttörő volt a maga nemében. Aviatikus, repülőszakember, egy szerencsés ember, aki folyamatos alkotó tevékenységével követendő példát nyújtott a múltban, a jelenben és a jövő nemzedékek számára egyaránt" – méltatta beszédében Kvasz András munkásságát Baranyai György őrnagy.

Az emlékezés virágait elhelyezte a megemlékezés során Kvasz András emléktáblája előtt Szabó István alpolgármester, de fejet hajtottak a helyőrségben szolgálatot teljesítő katonai szervezetek parancsnokai is Kiss Róbert ezredes, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis törzsfőnökének vezetésével. Megemlékeztek az úttörőről a repülés iránt elkötelezett társadalmi szervezetek vezetői, valamint Szentiványi János és Frankó Endre második világháborús vadászpilóták is.
Az ünnepség végén Városi Bendegúz előadásában elhangzott Turi László Felhőlovagok című műve.

1596004278