Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel négymillió forintot gyűjtött a pápai nemzetközi közösség különleges igényű gyerekeknek

Szöveg: Stratégiai Légiszállítási Képesség |  2019. december 10. 16:00

A Stratégiai Légiszállítási Képesség nemzetközi csapata közösségi összefogással közel négymillió forintot adott át jelképesen december 10-én, kedden egy pápai értelmileg, valamint halmozottan sérült, autizmussal élő gyermekeket, fiatalokat nevelő iskolának.

1596073329

A Pápán állomásozó Stratégiai Légiszállítási Képesség több mint 12 nemzetből álló nemzetközi közössége, mint minden évben, idén is nagyszabású adománygyűjtési akciót szervezett karácsony előtt a norvég családtagok vezetésével. A befolyt összeget minden évben egy pápai intézmény kapja; idén a norvég szervezőbizottság a Vajda Márta Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményt választotta kedvezményezettnek. A Vajda Márta Iskola 3-23 éves korig óvodában, majd iskolában neveli, oktatja azokat az értelmileg valamint halmozottan sérült, autizmussal élő gyermekeket, fiatalokat, akiknek fejlesztése így a legeredményesebb.

A norvég családok szóvivője, Berit Gillebo elmondta, hogy a befolyt összeg a hagyományos nemzetközi karácsonyi vásár bevételéből, valamint egy, a nemzetközi szervezet karácsonyi összejöveteléből befolyt összegből állt össze. „A tizenkét nemzet szinte minden tagja hozzájárult ehhez a rekordösszeghez. Voltak, akik festettek, kézműves termékeket készítettek, mások ajándékcsomagokat árvereztek el, sok ország a saját nemzeti konyhájának különlegességeit árulta, a Stratégiai Légiszállítási Képesség pedig egy aukció keretében árverezte el régi, már nem használt zászlóit, hogy minél több pénz összegyűljön."

1596073329

Az összeg átadásakor nem sok száraz szem maradt az iskola könyvtárában, ahol Csutiné Papp Orsolya, a Vajda Márta iskola intézményvezetője átvette a jelképes csekket. „Nagyon köszönjük a norvégoknak és az egész nemzetközi közösségnek ezt a rendkívüli összefogást, legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy ennyi pénz fog befolyni, mikor hónapokkal ezelőtt először leültünk beszélgetni és kiderült, hogy mi lehetünk a kedvezményezettek idén" – mondta az intézményvezető.

„Régi álmunk volt egy játszótér felépítése a gyerekeknek. Nemrég kezünkbe került egy prospektus játszótéri eszközökkel, de fel is tettük a polcra, mert még a fenntartó támogatása mellett sem tudtunk forrást elkülöníteni erre a célra. Nem gondoltam volna, hogy most ez a brosúra lekerülhet onnan, és a fényképek valósággá válhatnak itt nálunk." A jelenlévő norvégok elmondták: nagyon szeretik Pápát, szeretnek itt élni, és fontosnak tartják, hogy visszaadjanak valamit a városnak cserébe a pápaiak vendégszeretetéért és a mosolyért, amit kapnak, ha jónapottal köszönnek a piacon.

1596073329

A nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) az MH Pápa Bázisrepülőtéren üzemeltet három Boeing C-17 Globemaster III típusú, nagy hatótávolságú szállító repülőgépet, ezáltal katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítva a konzorcium 12 tagállama számára. A Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) a SAC katonai végrehajtó szervezete.

A 2008 szeptemberében létrehozott SAC egy független, nemzetközi program, melynek fő célja, hogy katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítson a programban résztvevő nemzetek számára. Annak ellenére, hogy bizonyos NATO támogatói struktúrákon alapszik, a SAC olyan katonai és politikai szövetségeken is átnyúlik, mint a NATO és az EU.