Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közeleg a katonazene ünnepe

Szöveg: Sárosi Péter százados |  2014. április 6. 20:01

A riadókürtök, harsogó trombiták hangja és a dobok pergése évszázadok során kísérte a harcoló emberiséget és vált a harc, a katonaélet szimbólumává. A zene hadászati célokra való felhasználásának jelentőségét már az ókorban felismerték: a ritmikus hang ugyanis élénkítő hatással volt a harcolókra, továbbá a legfontosabb hadi jeleket, csapatmozgásokat tudta közvetíteni a harctereken. Ezzel a hangszer és használója kiemelt figyelmet kapott a haderőben, hiszen meghatározó kommunikációs szerepével a győzelem és a vereség hírvivője is volt egyben.

1595969776

Április végén, a magyar katonazene napja alkalmából a Honvédelmi Minisztérium, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Fricsay Richárd Katonazenei Hagyományőrző Egyesület fegyvernemi rendezvénysorozatot szervez. Ennek keretében felavatják Fricsay Richárd bronz mellszobrát a Petőfi-laktanya díszkertjében, majd ünnepi állománygyűlésen és katonazenei szimpóziumon vehet részt a szakmai közönség a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

A katonazene ünnepe április 23-án, szerdán 18 órakor az MH Debrecen Helyőrségi Zenekar és az MH Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar közös hangversenyével zárul a Honvéd Kulturális Központ színháztermében, amelyre a szervezők minden kedves zenekedvelő vendéget szeretettel várnak.