Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Középiskolások vetélkedtek a bázisrepülőtéren

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: a szerző |  2019. szeptember 24. 15:36

Hazámat szolgálom elnevezéssel hat pápai középiskola diákjainak tartott honvédelmi vetélkedőt a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér, a Honvéd Ezüst Nyíl Sportegyesület és több civil szervezet.

1596069047

A bázis  és a Honvéd Ezüst Nyíl Sportegyesület 2009 óta szervez a fiatalokat megszólító, a honvédséget népszerűsítő és annak mindennapjaiba betekintést engedő versenyeket. 2017 óta már a Honvéd Bajtársi Klubbal és az „Eskün innen, Obsiton túl" – Honvédelmi Alapítvánnyal közös szervezésben valósul meg a „Hazámat szolgálom" Honvédelmi Vetélkedő Pápán. Az esemény célja, hogy a sport eszközeivel segítse elő a hadseregről, a katonákról alkotott társadalmi kép javítását, erősítse a honvédség társadalmi kapcsolatait, és az egészséges, sportos életmódra nevelje a fiatalokat.

1596069047

Valószínűleg elég ritkán mondhatják el magukról középiskolások, hogy a reggelt nem az iskolapadban, hanem például gránátdobással, sebesültszállítással vagy épp légpuskalövészettel kezdik, miközben Gripen vadászgépek hangja tölti be az étert. Az idei versenyen hat pápai középiskola 11-12. osztályos diákja vett részt, akik katonai készség-, illetve képességszintű gyakorlati és szellemi feladatokat teljesítettek az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A négyfős csapatok számot adtak tudásukról egy honvédelmi totó keretében, amelyben például a Magyar Honvédségről, az MH PBRT-ről és az ott állomásozó Nehéz Légiszállító Ezredről vagy épp a Kecskemétről ideiglenesen Pápára áttelepült, a verseny ideje alatt a levegőbe is emelkedő Gripen vadászrepülőgépekről szóltak a kérdések. A versenyzők egészségügyi ismereteit is felmérték, a szellemi kihívások pedig a mátrix tájékozódási futással sem értek véget. A középiskolások légpuskalövészetben és gránáthajításban is versenyre keltek, a legkomplexebb feladatnak pedig a több mint 700 méter hosszú akadálypálya bizonyult. Ennek során többféle, kúszást, mászást és kiváló egyensúlyi érzéket megkívánó feladatokat kellett leküzdeniük a résztvevőknek, sőt, egy terepjáró tolása és egy sebesült szállítása is várt rájuk.

1596069047

A „Hazámat szolgálom" Honvédelmi Vetélkedőn idén a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium csapata teljesített legjobban, megelőzve a Türr István Gimnázium és Kollégium, valamint a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjait. Ez az esemény kiváló lehetőség arra, hogy a fiatal generáció ízelítőt kapjon a katonaélet sokoldalúságáról, mindeközben pedig bepillantást nyerhet egy világszínvonalú katonai szervezet életébe is. A diákok láthatják, hogy magasan képzett katonák szolgálnak az MH Pápa Bázisrepülőtéren, akik korszerű eszközökkel és járművekkel dolgoznak a mindennapjaik során. Nemcsak a verseny, de a 3. sz. Toborzó és Érdekvédelmi Központ Veszprém munkatársai is igyekeztek rávilágítani a katonai pályában rejlő lehetőségekre, és a rendezvény ideje alatt erről is tájékoztatták az érdeklődő fiatalokat.

1596069048