Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közgyűlést tartott a Centenáriumi Hagyományőrző Egyesület

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2018. április 3. 19:35

A Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár mögött álló egyesület, amely a „dandár” törzsbeosztásokat ellátó tisztjeit tömöríti, a napokban tartotta éves közgyűlését.

A közgyűlést a Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti székhelyén tartották; az épület az 1877-es átadási dátumával, valamint gazdagon díszített belsőivel visszaadta a hagyományőrzők által megjelenített korszak levegőjét.

1599184490
Talán kevéssé ismert, hogy az épület egy része műcsarnoknak készült, és a király jelenlétében történt megnyitása után számos kiállításnak adott otthont – ennek köszönhető a Lotz Károly freskóival díszített, pazar belső tér, amelyet a közgyűlés résztvevői szakértő vezetés mellett vehettek szemügyre. Az egyetem másik nagy kincse a könyvtár, amelynek belsője szintén keveset változott az 1800-as évek vége óta, gyűjteményében pedig számos ritka és értékes könyv, valamint grafikai vázlat található. A katonai hagyományőrzők érdeklődését elsősorban az 1870-es évekből származó, a ló ábrázolásával, ehhez kapcsolódóan anatómiájával és viselkedésével, jármódjaival foglalkozó könyvek keltették fel.

A rendezvény résztvevői tisztelegtek az első világháborús dombormű, valamint a második világháborús és az 1956-os emléktáblák előtt, majd a napirend szerint folytatták le az ülést. Ennek során további bizalmat szavaztak az eddigi vezetésnek, illetve megvitatták a Honvédelmi Minisztériummal, a Magyar Honvédséggel, valamint más katonai hagyományőrző szervezetekkel való jövőbeni, még szorosabb és harmonikusabb együttműködés lehetőségeit.

Fotó: a szerző felvételei