Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös Fellépés 2014: sűrű hónap elé néznek a tűzszerészek

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. szeptember 20. 7:35

A honvédség idei nagyobb gyakorlatsorozataiban a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredre inkább a Tavaszi Áttörés 2014 elnevezésű gyakorlaton hárult nagyobb szerep. Mindez persze nem egyenlő azzal, hogy a Közös Fellépés 2014-en teljes mértékben nélkülöznünk kellene a hadihajósok és a tűzszerészek jelenlétét…

Mint azt Kürti Dezső alezredes (képünkön lenn), megbízott ezredparancsnok honlapunk kérdésére nyilatkozta: az Iron Cat 2014 gyakorlat mellett gyalogsági lövészet szerepel még a hadihajósok és tűzszerészek őszi napirendjén – már ami a Közös Fellépés 2014 gyakorlatsorozatot illeti.

„A teljesen általános 1-es számú, illetve 1/A lőgyakorlatot hajtják végre katonáink. A mi szerepünk a földi, illetve légi célokra történő, éles légvédelmi lövészet befejeztével tulajdonképpen véget ér" – mondta az alezredes.

1595979309

Mivel azonban az ezred alapfeladatai közé tartozik a fel nem robbant eszközök kezelése, megsemmisítése és a lőterek mentesítése is, nyilvánvaló, hogy ez a nagyszabású gyakorlat némi többletfeladatot ró majd a tűzszerészekre.

„Mindez nem jelent számunkra különlegességet – több munkát azonban mindenképpen. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság meghatározta számunkra, hogy milyen lövészeteken, milyen szinten kell részt vennünk. Kétségtelenül sűrűbb hónap elé nézünk, mint általában" – közölte a megbízott parancsnok.

Fotók: Dévényi Veronika és a szerző