Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös gyakorlat a tűzoltókkal

Szöveg: Csordásné Nehéz Zsuzsanna százados |  2017. október 5. 11:44

Parancsnoki ellenőrző gyakorlattal összekötött kiürítési gyakorlatot szervezett az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a Szentesi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság a Damjanich laktanyában Szentesen. A tűzoltók kiképzési terv alapján rendszeresen részt vesznek a laktanyában szervezett helyismereti foglalkozásokon és szituációs gyakorlatokon.

1596039626

Az eljátszott helyzetben a műszaki ezred elhelyezési épületének harmadik szintjén található egyik  hálókörletben a pihenőre térő katonák egyike elektromos vízforralóval vizet kezdett melegíteni. Az őrizetlenül hagyott elektromos berendezés meghibásodott, aminek következtében tűz keletkezett. Az egyik katona a hálókörletbe visszatérve tapasztalta, hogy a berendezés egy része már lángra kapott. Ezután a folyosón lévő kézi tűzjelző megnyomásával tűzriasztást adott le, majd a szintén itt elhelyezett kézi tűzoltó készülékkel megkísérelte a tűz eloltását, de sikertelenül. A tűzoltás közben a keletkezett füstöt olyan mélyen belélegezte, hogy rosszul lett és a folyosón eszméletét vesztette.

Az épületben lévő épületügyeletes a tűzriasztásról jelentett a laktanya ügyeletesnek, aki a 112-es segélyhívó számon értesítette a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítását, akik továbbították a riasztást a Szentesi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságra. A szakszerű riasztási tevékenységnek köszönhetően a segítség perceken belül a helyszínre érkezett, majd az épület kiürítése után a tűzoltók megkezdték az oltást.

1596039627

A gyakorlat célja az volt, hogy a szolgálatban lévőket, valamint a legénységi épületekben lévő alegységek állományát felkészítsék, hogy egy esetleges tűzriadó elrendelésekor képesek legyenek a kiürítendő épületet időben, biztonságosan elhagyni, a tűzriasztást végrehajtani, valamint a kivonuló tűzoltósággal együttműködni.

1596039627

Fotó: a szerző felvételei