Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösen, biztonságban – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. november 12. 9:40

Másodszor hajtottak végre közös kiképzési feladatokat a Közép-európai Védelmi Együttműködés (Central European Defence Cooperation – CEDC) országainak katonái és rendvédelmi szakemberei. 2017-ben Ausztriában gyakorlatoztak a résztvevők, idén pedig hazánk adott otthont a kiképzési rendezvénynek.

A Cooperative Security 2019 nemzetközi migrációs válságkezelő gyakorlaton – melynek célja a CEDC tagállamai közötti együttműködés erősítése volt – Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, illetve Lengyelország rendvédelmi és honvédelmi szervei vettek részt, csaknem ötszáz katonával és rendőrrel. Mellettük Bosznia-Hercegovina, Görögország, Észak-Macedónia, Montenegró, Románia, valamint Szerbia megfigyelőket küldött a rendezvényre.

A szcenárió szerint nagyszámú illegális bevándorló érkezett Magyarország déli határszakaszára, amely a „Yellowland" fantázianevű állammal közös. A probléma kezelésére a magyar hatóságok rendőri és katonai erőkkel erősítették meg az érintett térséget, ahol tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdettek ki. A gondokat tovább súlyosbította, hogy a bevándorlók között kanyarójárványt tört ki, s a szomszédos Yellowland oltóanyagkészletei kifogyóban voltak. A helyzet kezelésére az ország kormánya rendőri és katonai–logisztikai segítséget kért és kapott a CEDC-országoktól.

A gyakorlat szervezői a képzeletbeli magyar–yellowlandi határszakaszt az újmajori gyakorlótéren alakították ki. Az „Alpha" helyszín magában foglalta a szomszédos állam területén felállított menekülttábort és a Magyarországon működtetett többsoros védelmi rendszert. A „Bravo" a hazánkban telepített ellenőrzőpont, valamint az azt megerősítő katonai és katasztrófavédelmi erők tevékenységét mutatta be, míg a „Charlie" az ideiglenes gyűjtőpont helyszíne volt; ezt a Belügyminisztérium Idegenrendészeti Főigazgatósága működtette a Magyar Honvédség egészségügyi szakszemélyzetének támogatásával. Ezen a három ponton a készenléti rendőrség irányításával hajtották végre feladataikat a résztvevők.

Dr. Varga Attila Ferenc ezredes, a HM Védelmi Igazgatási Főosztály vezetője, a gyakorlat szervezője sikeresnek értékelte a Cooperative Security 2019-et, s mint fogalmazott, a nemzetközi erők együttműködése mindvégig tökéletesnek bizonyult. A CEDC országai a gyakorlat előkészítésében és végrehajtásában egyaránt közösen tevékenykedtek.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 15-én megjelenő számában!