Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges felderítés és közvetlen műveletek

Szöveg: B. G. hadnagy | Fotó: K. G. őrmester |  2020. június 30. 16:09

SR, DA – ez a két rövidítés valószínű sokak számára nem mond semmit. Nem úgy az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár által szervezett Különleges Műveleti Alaptanfolyamon lévő katonák számára…

1596081559

A tíz hónapos tanfolyam alatt azt a tudást, képességet szerzik meg a leendő különleges műveleti katonák, amelyekkel később alkalmassá válnak a csoportbeli beosztások betöltésére, az együttműködésre, a közös feladatvégzésre. A jelenlegi fázisban a gyakorlati felkészítés során – elöljárói parancs alapján – különleges felderítési (SR – Special Reconnaissance) feladatot kellett megtervezniük és a terveik alapján végrehajtaniuk.

A feladat helikopteres kirakással kezdődött. Földet érés után rejtetten közelítették meg a kijelölt célterületet, ahol kiválasztották a megfigyelésére legalkalmasabb helyet. A megfigyelés és felderítés tárgya egy stratégiai fontosságú cél volt. A szerzett információkat, valamint a célterületen történt tevékenységeket dokumentálták, jelentették, majd elhagyták a területet. A katonákat az ellenség elől rejtetten emelték ki.

1596081560

Az általuk megszerzett és magasabb szintű parancsnokságnak átadott információk alapján közvetlen művelet (DA – Direct Action) tervezését kapták feladatul. A közvetlen művelet olyan nagy pontosságú művelet, amelynek fókuszában jól körülírt, stratégiai vagy döntő fontosságú célpont áll, a különleges műveleti csoport vagy csoportok önállóan – vagy baráti erőkkel hajtják végre.

A gyakorlatok kivitelezése során mutatkozik meg, hogy a jelöltek alaptanfolyamon megszerzett tudást, képességet milyen mértékben tudják alkalmazni: a rajtaütés-elfogás végrehajtása a jól megtervezett forgatókönyvnek köszönhetően sikeres volt.

GALÉRIA