Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges nap Tiszaújvárosban

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. november 18. 15:42

A fizikaórán tanult csigasorokkal kapcsolatos erőhatások előnyeit és hátrányait is megtapasztalták a Tiszaújváros Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, amikor az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái látogattak el hozzájuk.

1599196228
A fővárosi alakulat egyenruhásai Hok Csaba intézményvezető meghívására érkeztek a településre. Az iskolaigazgató levelében azt írta: olyan pályaorientációs napot szeretnének tartani, amely különleges és maradandó élményeket nyújt a gyerekeknek. Annak érdekében, hogy a fiatalok átfogó képet kapjanak a Magyar Honvédség – azon belül az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred – rendszeréről, feladatairól, a katonai hivatás nyújtotta lehetőségekről, Lengyel László alezredes, az ezred törzsfőnöke rendhagyó tanítási órát tartott.

A pályaorientációs napon óriási volt az érdeklődés: nemcsak a felső tagozatosok, hanem a kisebbek is lenyűgözve álltak az UNIMOG 4000 típusú szállító jármű, a Toyota Hilux tűzszerész járőrautó és a speciális tűzszerész felszereléseket bemutató asztalok körül. Az iskola diákjai és tanárai testközelből nézhették meg azokat az eszközöket, amelyeket a tűzszerész katonák használnak mentesítési feladataik ellátása közben. A videoendoszkóp, a horogkötélkészlet, a nehéz tűzszerészruha, az aknamentesítő öltözet, a tűzszerész robotok, a fémkereső, a manipulátorkar kapcsán felmerült kérdésekre Kovács Dávid főhadnagy, századparancsnok válaszolt.

1599196228
A gyerekek saját maguk tapasztalhatták meg az úgynevezett 3:1-es csigarendszer nyújtotta kedvező hatást, a mechanikai előnyt, amely szerint, ha a kötél egyik végét egy adott erővel húzzuk, akkor a másik oldalon háromszor annyi erő fog jelentkezni.

A pályaorientációs napot még érdekesebbé az tette, hogy a fiatalok betekinthettek a robbanóanyag-kereső kutyák és gazdáik összehangolt munkájába, különleges kiképzési feladataikba, láthatták, tapinthatták a közel ötven kilogrammos bombaruhát és megfigyelhették a tűzszerész robotot „munka" közben.

1599196228
Fotó: Faragó Zsuzsanna szakaszvezető