Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látják a fától az erdőt

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2014. augusztus 8. 9:27

A honvédségi gyökerekkel rendelkező Budapesti Erdőgazdaság Zrt. szervezésében az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél jártak szakmai tanulmányúton a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szakemberei augusztus 7-én, csütörtökön.

A látogatás célja az volt, hogy szemügyre vegyék a már megvalósult „Kisalföldi Homokpuszta" nevű LIFE+ projekt eredményeit, s a civil erdőgazdaság berkeiben is hasznosítható tapasztalatokat gyűjtsenek egy Európai Unió által támogatott környezetvédelmi pályázat kivitelezéséről.

1595976679

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. központjából − valamint a hozzá tartozó szentgotthárdi, sárvári, és vasvári igazgatóságról − érkező, Keresztes György vezérigazgató-helyettes vezette tíztagú delegációt Bozsóki Attila alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese fogadta, aki előadásában az ezred rendeltetéséről, felépítéséről, alegységeinek feladatrendszeréről, illetve az alakulat legfontosabb haditechnikai eszközeiről beszélt. Bemutatta emellett a helyőrséget, a laktanyát, valamint a hozzá tartozó gyakorlóteret is.

Tájékoztatójában az alezredes kitért a mai lőtér 18. századtól íródó történetére is, hangsúlyozva, hogy a katonaság, illetve a hadiipar aktív jelenléte nemhogy kárt nem okozott a környezetben hanem – a civileket a területtől távol tartva – segített megóvni és fenntartani a természetes állapotokat.

1595976679

Ezt követően az alakulat környezetvédelmi tisztje a győrszentiváni lőtéren megvalósult természetvédelmi munkálatokról beszélt. Török Adrienn főhadnagy előadásából kiderült, hogy a kivitelezés során a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. és a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai összegyűjtötték a területen hagyott illegális hulladékot, lebontották a használaton kívül álló épületeket, továbbá kiirtották az invazív növényfajokat és tájrekonstrukciót végrehajtva visszaállították az eredeti tájképet.

Az erdész szakemberek természetesen a saját szemükkel is meg kívántak győződni a munka sikerességéről, ám mielőtt a gyakorlótérre indultak volna, még megtekintették a – korábbi éleslövészetek célanyagait, egykori egyenruhákat, valamint a jogelőd alakulatok történetét bemutató – csapatmúzeumot, az emlékparkot, illetve a haditechnikai park tárlatát is.

1595976680

Fotók: a szerző felvételei