Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatás a Püspöki Palotában

Szöveg: Vizinger Diána hadnagy |  2018. december 5. 15:14

Rendhagyó törzstanuló napot szervezett a közelmúltban az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred. Az advent alkalmából a katonák ellátogattak a székesfehérvári Városház téren álló Püspöki Palotába.

1599196964
Az ezred jó kapcsolatot ápol a Székesfehérvári Egyházmegyével. Ennek jó példája, hogy az ién már 26. alkalommal megrendezett adventi hangverseny az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint a Székesfehérvári Egyházmegye közös rendezvénye.

A törzstanuló nap részeként szervezett látogatás során Spányi Antal megyéspüspök fogadta a katonákat. A püspöki rezidencián Ugrics Tamás pápai káplán mutatta be a palota történetét és a könyvtárban rejlő ősnyomtatványokat.

1599196965
A székesfehérvári püspöki palota a székesfehérvári egyházmegye központja. A Szent István által építtetett Nagyboldogasszony-bazilika helyén álló épület 1788–1801 között épült empire- és copf stílusban. Könyvtára körülbelül 40 ezer kötetet számlál a középkori kódexekkel és ősnyomtatványokkal együtt. A két világháború során a várost elfoglaló katonák kifosztották a palotát, ezért mára csak két teljes XVIII–XIX. századi berendezésű szoba található benne. Az épület bútorzatán az empire- és a biedermeier stílus érvényesül, az ebédlőt klasszicista falképek díszítik.

A katonák bejárták az épületet és megtekintették a palotakertet is. A kert részben a középkori bazilika északi hajóját fedi, részben a bazilikához csatlakozó még feltáratlan kápolnákat és királyi épületeket rejti magában. A palotakertben római korból származó pogány és őskeresztény kőemlékek, illetve a régi bazilika két kápolnájából származó kőfaragványok láthatók. A látogatás a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban zárult, ahol megtekintették a Föld és ég között című kiállítást.

1599196965
Fotó: a szerző felvételei