Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemcsak a tartalékost, de a családját is meg kell győzni

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. december 5. 16:02

Munkaértekezleten mutatta be a brit tartalékos rendszert Dominic Guiness, a brit haderő tartalékos ezredese december 5-én, szerdán a Honvédelmi Minisztérium épületében.

1599196966
A szakértői találkozón a tartalékos ezredes elmondta, a brit hadsereg történetében az önkéntességen mindig nagy hangsúly volt, s általában – néhány konkrét példától eltekintve – önkéntes alapon töltötték fel a haderőt. Az önkéntesség a tartalékos haderő esetében egy még fontosabb szempont, s ahhoz, hogy a kívánt mennyiségű civilt sikerüljön megszólítani, elengedhetetlen a társadalmi beágyazottság kérdésével foglalkozni, s tisztázni kell azt is, hogy pontosan mire akarják használni ezen embereket. Tartalékos haderőre azért van szükség – hangsúlyozta az ezredes -, mert így speciális tudáshoz, képességekhez juthat a hadsereg a civil munkaerőpiacról, így nem kell hosszadalmas és drága képzéseket tartani. Fontos szempont, hogy a rendszer segítségével ésszerűsíteni lehet a hadsereg felhasználását, hiszen nem minden helyzetben éri meg hivatásos katonákat bevetni.

1599196966

Ugyanakkor a már fent említett társadalmi kapcsolattartást és beágyazottságot is segíti, hiszen a civilek számára is betekintést nyújt a haderő életébe. Ennek megfelelően többféle lehetőséget kínálnak az érdeklődőknek: így tartalékos lehet az is, aki rendelkezik valamilyen katonai múlttal, de az is, aki még alapkiképzésen sem vett részt. Néha konkrét feladatra keresnek jelentkezőt, de az is előfordulhat, hogy valaki a civil munkája mellett vállalja a mundért. A lényeg, hogy mind a hadsereg, mind az elkötelezett állampolgárok megtalálják a számításukat – fűzte hozzá.

1599196966

Bár a rendszer jól működött, hiszen jelenleg több tízezer tartalékos szolgál a brit haderőben, s körükben a fluktuáció kisebb, mint a profi katonák körében, most mégis ennek megújításán dolgoznak. A 2020-ig tartó és 1,8 milliárd fontba kerülő modernizációnak elsősorban az önkéntesek felhasználhatóságát, másodsorban pedig a fiskális ésszerűséget kell javítania; a hangsúlyt a kommunikációra helyezik mind a toborzás, mind a kiképzés, mind pedig a bevetés területén. A program szerint a jövőben nagyobb felelősséget adnának az önkénteseknek, s ehhez jobb felszerelést és munkakörülményeket biztosítanának.

1599196967

Kérdésre elmondta azt is, az ügy népszerűsítésére széleskörű kommunikációt kell folytatni, s már nemcsak a jelentkezőt, de a családját is meg kell győzni. Azért is nagyon sok múlik a személyes beszélgetéseken, mert ekkor derülhet ki pontosan, hogy a jelentkező pontosan mihez ért, milyen szakértelemmel segítheti a hadsereg munkáját. Általánosságban ugyanis kijelenthető, hogy tartalékosokat akkor éri meg igazán foglalkoztatni, ha valamilyen speciális, a haderő számára nehezen hozzáférhető tudással rendelkeznek – fűzte hozzá.

1599196967

A szakértői egyeztetést a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség, a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztállyal és a Magyarországra delegált brit véderőattaséval együttműködésben, a brit védelmi minisztérium kezdeményezésére szervezte.

1599196967

Fotó: Szabó Lajos zászlós