Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légpuskával lőttek, akadályokat küzdöttek le

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. május 27. 16:48

Az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói számára rendeztek pályaorientációs vetélkedőt május közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1595972728

Az akadálypályánál a résztvevőknek a lehető legrövidebb idő alatt kellett a kijelölt akadályelemeken végighaladni

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége, valamint a Bercsényi Miklós Honvéd Nyugállományú Klub szervezésében megrendezett verseny célja a katonai alapismeretek megismertetése és a katonai pálya bemutatása volt. Az eseményen a hódmezővásárhelyi általános iskolák 11, négy-négy főből álló csapattal vettek részt.

A vetélkedő két részből állt, az ősszel megtartott első forduló a gyerekek elméleti tudására épült. A mostani, második fordulóban a részt vevő diákoknak öt helyszínen kellett a kijelölt ügyességi feladatokat teljesíteniük. Ezekre a feladatokra egyaránt 10-10 perc állt rendelkezésre.

1595972728

A kötélhídnál az volt a cél, hogy a két fa közé kifeszített kötélen minél rövidebb idő alatt másszanak végig a versenyzők

A légpuskalövészeten a csapatok tagjai 5-5 lövést adtak le a 15 méterre elhelyezett céltáblára. Az akadálypályánál a résztvevőknek a lehető legrövidebb idő alatt kellett a kijelölt akadályelemeken végighaladni, és a kötélhídnál is az volt a cél, hogy a két fa közé kifeszített kötélen minél rövidebb idő alatt másszanak végig a versenyzők. A kézigránát célba dobásánál 5 darabot kellett a kijelölt távolságra elhajítani. Az utolsó feladatnál, a sebesültszállításnál a diákok feladata az volt, hogy − a foglalkozásvezető felkészítése után – egyik társuk sebét szakszerűen lássák el, majd ezután gólyafogással vigyék őt a kijelölt helyre.

1595972728

A sebesültszállításnál a diákok feladata: egyik társuk sebét szakszerűen kellett ellátniuk

A diákok a verseny ideje alatt − kiegészítő programként − megtekinthették a csapatmúzeumot, és részt vehettek a 2. számú Toborzó- és Érdekvédelmi Központ fegyverzeti bemutatóval egybekötött tájékoztatóján.
A rendkívül jó hangulatú eseménnyel kapcsolatban Pető János nyugállományú ezredes, a Bercsényi Miklós Honvéd Nyugállományú Klub elnöke elmondta: a rendezvény segítséget szeretne nyújtani azoknak a 7-8. osztályos tanulóknak, akik pályaválasztás előtt állnak. Hangsúlyozta, hogy a verseny után sokan döntenek úgy, hogy mindenképpen a katonai hivatást fogják választani. A középiskolákban − a KatonaSuli-program keretében − már jelenleg is vannak olyan osztályok, ahol célirányosan erre a pályára készítik fel a diákokat.

A versenyen a következő végeredmény született: 1. helyen végzett a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola egyik csapata
(Marton Endre,
Kovács Sándor,
Nagy Sándor Gábor,
Zsoldos Zoltán); 2. lett a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola másik csapata
(Nagyfejeő Gábor,
Balázs Gábor,
Molnár Ákos,
Fekete Imre), a 3. helyet pedig a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola csapata szerezte meg (Tóth Patrik,
Sallai Zsolt,
Kecskeméti László,
Bíró Bence).

1595972729

A diákok a verseny ideje alatt részt vehettek a 2. számú Toborzó- és Érdekvédelmi Központ fegyverzeti bemutatóval egybekötött tájékoztatóján

Fotók: a szerző felvételei

Címkéknövendék